Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Wenecja (Veneto) - region położony w północno - wschodniej części Włoch. Jego powierzchnia wynosi 18 364 km2 i większą część stanowią niziny. W statystykach ilościowej produkcji wina Wenecja zajmuje pierwsze miejsce, co stanowi aż 20% całej produkcji krajowej.

W XX wieku filoksera (choroba winorośli) wyniszczyła prawie całość upraw i dlatego sięgnięto po sadzonki francuskie takie jak Merlot, Cabernet-Sauvignon czy Cabernet-Franc. Zachowały się na szczęście niektóre gatunki autochtoniczne , królujące po dzień dzisiejszy. Najsłynniejsze z nich to Prosecco, białe wino musujące uzyskiwane z winogron ze szczepu Glera. Najlepsza strefa produkcji Prosecco to okolice Treviso, a dokładnie strefa Conegliano i Valdobbiadene z podstrefami Cartizze i Colli Asolani. Wina musujące są bardzo popularne w samych Włoszech ale również wśród klienteli międzynarodowej.Prosecco należy do najbardziej rozpoznawalnych wśród tego gatunku win.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Cabernet Franc
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Franc. Francuska odmiana winorośli jest popularna w całym regionie Veneto, również Ornella obsadza go na swoich winnicach w okolicach Pramaggiore. Winifikacja odbywa się z użyciem jedynie zbiorników stalowych, lekkie i przyjemnie owocowe wino dobrze smakujące do każdej potrawy, najlepiej na bazie mięs.

    Kolor: czerwony żywy z refleksami filetowymi.
    Zapach: intensywny, nuty czerwonych owoców.
    Smak: wytrawny, przyjemny.
    Łączenie z potrawami: do potraw na bazie mięs, do pieczeni mięsnych, drobiu.
    Temperatura serwowania: 16°C.  
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cabernet Franc
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Cabernet Franc
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Jest to rodzaj Valpolicelli Classico Superiore o nazwie Ripasso. Z włoskiego termin ten oznacza specjalną technikę winifikacji, polegającą na fermentacji Valpolicelli na winogronach, które posłużyły po produkcji Amarone. Proces ten trwa przez 15 dni, po czym wino zostaje poddane starzeniu w beczkach drewnianych przez ponad rok. Ripasso jest winem mocno zbudowanym i eleganckim.

    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni i przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych do serów sezonowych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Refosco dal Peduncolo Rosso
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu weneckiego Refosco dal Peduncolo Rosso. W dosłownych tłumaczeniu nazwa szczepu oznacza kiść winogron o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Znany był już w czasach rzymskich i nieodłącznie związany jest terytorium tzw. Trzech Wenecji. Refosco to wino o pięknym intensywnym kolorze , nie leżakuje się go w drewnie ponieważ zaleta tego wina to właśnie rześkość i świeżość owocu. Refosco Ornelli pochodzi z jej zadbanych i słonecznych winnic. Polecamy go jako wyborny dodatek do polskiego bigosu.

    Kolor: czerwony żywy z refleksami filetowymi.
    Zapach: intensywny, nuty owoców dojrzałej maliny i dzikiej jeżyny.
    Smak: pełny, mocny, lekko taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do bigosu, albo bardziej klasycznie do wołowiny z grilla z rukolą.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Refosco dal Peduncolo Rosso
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Refosco dal Peduncolo Rosso
    IGT Veneto - 2018 - 0.75 l
  • Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone to najlepsze wino z gatunku Valpolicelli Classico . Najsłynniejsze wino Wenecji w swojej nazwie odnosi się do przymiotnika "amaro" czyli gorzki . Smak ten w niczym nie dotyczy tego wina, nazwę przypisano mu jedynie dla odróżnienia od słodkiego wina Recioto, róznież z rodziny Valpolicelli. Technika produkcji Amarone polega na podsuszaniu dojrzałych winogron, starannie wyselekcjonowanych, które po wendemii przechowywane są przez około 120 dni w klimatyzowanych pomieszczeniach. Układa się je na specjalnych siatkach i po tak długim czasie nagromadzony w nich cukier osiąga swoje maksimum. Następnie następuje faza fermentacji wina oraz leżakowania w drewnie przez ponad dwa lata. Amarone to wspaniałe, długowieczne wino. Warto zachować je na szczególne okazje oraz delektować się nim jako winem do medytacji.

    Kolor: ciemno granatowy, intensywny.
    Zapach: intensywny, eteryczny, nuty owoców w spirytusie, słodkich korzennych przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 20°C, butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przez podaniem.
    Zawartość alkoholu: 15,5%.

  • Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Amarone della Valpolicella - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone jest szlachetną pochodną Valpolicelli, najsłynniejszego wina regionu. Moc i aromaty Amarone są efektem specjalnej metody wytwarzania tego wina. Dojrzałe winogrona poddane są procesowi podsuszania w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach. W styczniu lub lutym następującym po zbiorach zostają one poddane fermentacji i leżakowaniu przez kilkanaście miesięcy w drewnie. Jest to wino wymagające, które doskonale łączy się z potrawami o dużej strukturze na bazie mięs i sosów.

    Kolor: ciemnogranatowy, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, eteryczny, nuty wiśni w spirytusie i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o dużej strukturze na bazie mięs głównie wołowiny, pieczeni mięsnych i duszonych, również w sosach, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 20°C.
    Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Amarone della Valpolicella - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Amarone della Valpolicella
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      100% Refosco dal Peduncolo Rosso
    4. Apelacja:
      DOC Lison Pramaggiore
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznego szczepu weneckiego Refosco dal Peduncolo Rosso. Nazwa „Gio” to skrót od imienia Giovanni, tak właśnie miał na imię Tata Ornelli , rocznik 1928. To on nauczył ją sztuki robienia wina ale przede wszystkim zaszczepił w niej pasję i wartość pracy, bez której nie byłoby możliwe wszystko to, z czego dzisiaj Ornella i jej Rodzina może być dumna. Jest to najlepsze wino w całej jej kolekcji. Winogrona zbierane są ręcznie, po zbiorach przez 15 dni poddawane są fermentacji w kontakcie ze skórkami po czym przez kilka miesięcy proces ten jest kontynuowany w małych zbiornikach stalowych. Świeże wino poddawane jest następnie leżakowaniu w małych beczkach dębowych przez 18 miesięcy i wreszcie przez kolejnych 6 miesięcy w butelce. Niesamowity, wręcz atramentowy kolor Refosco  doskonale komponuje się z jego bogatą strukturą, pachnącą owocami leśnymi i przyprawami korzennymi. Subtelne taniny nadają mu szlachetności i podkreślają aksamitny smak wina. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs z rusztu i grilla albo do długo sezonowanych serów. Napis pod nazwą wina „passione per la vite..passione per la vita”, czyli „pasja do winorośli, pasja do życia” oddaje w pełni filozofię Ornelli, właścicielki dobrze prosperującej firmy.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny, atramentowy.
    Zapach: bogaty, nuty owoców leśnych, jagód, jeżyn, przypraw korzennych.
    Smak: mocny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z rusztu i do grilla, do długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    G1928 Refosco dal Peduncolo Rosso
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    100% Refosco dal Peduncolo Rosso
    DOC Lison Pramaggiore - 2017 - 0.75 l