Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Toskania – słynny region winiarski Włoch o powierzchni 22.993 km2, położony w środkowo – zachodniej części kraju. Ukształtowanie terenu to w 66,5% tereny pagórkowate , 25,1% górzyste i pozostałe 8,4%to płaskowyż. Winnice rozpościerają się na łagodnych wzgórzach na przemian z gajami oliwnymi.

Charakterystyce tego przepięknego krajobrazu nadają strzeliste cyprysy rosnące wzdłuż wąskich ścieżek przecinających wzgórza. Łagodny klimat i odpowiednie warunki glebowe od zawsze sprzyjały winnicom.Winorośl królowała w Toskanii jeszcze przed czasami Etrusków w VII w p.n.e. Przez kolejne wieki kontynuowano wytwarzanie wina, które eksportowano do krajów śródziemnomorskich. Średniowiecze to okres rozkwitu win toskańskich dzięki zaangażowaniu niektórych rodów szlacheckich, których nazwiska do dziś widnieją na etykietach najlepszych win: Ricasoli, Frescobaldi, Antinori. Wraz z rozwojem piśmiennictwa przybywa dokumentów , w których opisywano wielkie wina tego regionu : wina z Montepulciano, wina ze szczepu Trebbiano, Malvasii, Aleatico i oczywiście najważniejszego wśród nich , czyli Sangiovese.

To właśnie z tego winogrona wytwarza się słynne wino Chianti oraz szlachetne Brunello di Montalcino czy też Vino Nobile di Montepulciano. Sa to różne klony tego samego szczepu, które różnią się między sobą także nazwą, bowiem w Chianti znajdujemy Sangiovese, w Brunello Sangiovese Grosso a w winie Nobile Prugnolo Gentile. W 1716 r Wielki Książę Toskanii Cosimo III de Medici wprowadza dekret ustanawiający obszary, granice i zasady produkcji win Chianti, Pomino, Carmignano i Valdarno Sopra, co de facto było zaczątkiem dzisiejszej klasyfikacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Ciliegiolo i Canaiolo z dodatkiem Czerwonej Malwazji i Montepulciano. Ciekawe wino o wdzięcznej nazwie Chicchirossi czerwone grona, oddające urok Toskanii o dziwo bez udziału Sangiovese. To świadomy i trochę przekorny wybór producenta po to aby wyeksponować potencjał mniej znanych ale równie ciekawych gatunków winogron. Malwazja i Ciliegiolo nadają winu mocno owocowy posmak, Canaiolo i Montepulciano wzmacniają strukturę i nadają krągłości. Staranny i ręczny zbiór winogron ( z dodatkowym selekcją owoców tuż przed fermentacją) oraz ponad roczny czas leżakowania w małych barriques i dużych tonneaux składają się na to ładnie zbudowane i konsystente wino. Posiada certyfikat upraw biologicznych.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, nasycony.

    Zapach: świeży, skoncentrowany, owocowy, miękki, bardzo przyjemny.

    Smak: aksamitny, zrównoważony.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek po toskańsku, wędlin, crostini ale także do aromatycznych i tłustych sosów typu ragu, amatriciana, carbonara, do pieczeni z białego mięsa, również do roast-beef-u.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chicchirossi
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2013 - 0.75 l
  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano i Malvasia. Jest to tradycyjna receptura wina Chianti, która dzięki dodatkowi białych szczepów Trebbiano i Malvasii, sprawia, że wino nabiera miękkości i lekkości. Nazwa Garrulo to ptak odwiedzający winnicę Montenidoli. Gatunek wina Chianti do picia na co dzień, przyjemnie wytrawny.

    Kolor: czerwony rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe i owocowe.
    Smak: lekko taniczny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: polecane do dań na bazie pomidorów i sosów pomidorowych, do grilowanych mięs, zapiekanek warzywnych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Il Garrulo Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Murtas - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Colorino (20%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Najważniejsze wino w gamie naszego producenta, które przede wszystkim oddaje szacunek Murtasowi Terzuoli, od wielu lat zarządzającemu przetwórnią win w Fatorii San Michele. Oprócz cantiniere jak po włosku brzmi jego funkcja, wino to ma być podziękowaniem dla wszystkich pracujących na dobro firmy i jej renomy. Sangiovese pochodzi z najlepszych winnic Fattorii, Colorino z bardzo starej winnicy , która ciągle rodzi świetne owoce a Cabernet  Sauvignon , dla równowagi, z młodej, o dużym potencjale. Winogrona pozostają na drzewkach trochę dłużej niż przy normalnych zbiorach, dzięki czemu zawierają w sobie więcej słodyczy. Każdy gatunek poddany jest oddzielnej fermentacji. Sangiovese następnie leżakuje w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów, Colorino i Cabernet w nowych barriques. Cały ten proces trwa przynajmniej przez 18 miesięcy. Następnie partie wina są ze sobą łączone i przelewane do butelek, w których odpoczywają jeszcze przez kolejne pół roku. Godne uwagi , bardzo starannie opracowane  i ujmujące bogactwem struktury wino. Doskonała rekomendacja Fattorii San Michele.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi, nasycony.

    Zapach: złożony, intensywny, nuty czarnego pieprzu, tabaki, kawy, odrobina kwiatu, polnej trawy.

    Smak: ciepły, aksamitny, z elegancką taniną.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny ( dzik), zając w sosie słodko-kwaśnym, do pieczni z dziczyzny, także do steku po florencku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 4,5%.

  • Murtas - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Murtas
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Colorino (20%)
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2011 - 0.75 l
  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana (Supertuscan)
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu autochtonicznego toskańskiego Sangiovese. Najlepsza selekcja gron Sangiovese oraz ich staranna winifikacja daje wino o przepięknej barwie i bukiecie zapachowym. Przez 18 miesięcy leżakuje ono w małej beczce z dębu francuskiego i kolejne trzy lata w butelce. Wino na szczególną okazję.

    Kolor: intensywnie czerwony, rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty przypraw i tabaki.
    Smak: elegancki, harmonijny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: dania strukturalne na bazie mięs, wino do medytacji także po posiłku.
    Należy otworzyć butelkę na kilka godzin przez podaniem.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sono Montenidoli
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (100%)
    IGT Toscana (Supertuscan) - 2009 - 0.75 l
  • Aleatico - Wino włoskie czerwone słodkie biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Aleatico (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Aleatico. Ten lokalny szczep upodobał sobie przede wszystkim strefę wybrzeża i wyspy toskańskie, ale w przeszłości uprawiany był także w głębi regionu i bardzo ceniony ze względu na aromaty i naturalną słodycz. Swego czasu praktycznie wszędzie po posiłku częstowano gości kieliszkiem Aleatico, dzisiaj zdecydowanie bardziej popularne jest Vin Santo. Jednak nasi partnerzy z Fattorii cały czas obsadzają jedną ze swoich winnic tym właśnie gatunkiem, dbając o zachowanie tradycji. Zebrane winogrona podsuszane są na specjalnych siatkach przez około miesiąc, tak aby uzyskać wysoką koncentrację cukrów i zachować potencjał aromatyczny, owocowo-różany. Pięknie pachnie i nie męczy słodyczą, bardzo oryginalne wino.

    Kolor: granatowy z refleksami ceglanymi.

    Zapach: intensywny, aromatyczny, nuty różane.

    Smak: ciepły, rześki, delikatny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, kruchych ciasteczek, kruchych ciast z owocami, także do serów (odrobinę sezonowanych), do delektowania się po posiłku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Aleatico - Wino włoskie czerwone słodkie biologiczne
    Aleatico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Aleatico (100%)
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2011 - 0.5 l
  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Colorino (100%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Colorino. Ciekawe wino uzyskane z tradycyjnie toskańskiego gatunku winogron. Colorino z wł. colore - kolor, jak wskazuje nazwa cechuje się intensywnym kolorem, wręcz atramentowym. Dlatego stanowi ono często dodatek do innych win czerwonych, wzmacniając ich barwę. W tej wersji stanowi doskonały przykład ekspresji wina autochtonicznego.

    Kolor: intensywnie czerwony, wręcz granatowy.
    Zapach: nuty atramentowe.
    Smak: delikatny i elegancki.
    Łączenie z potrawami: idealne do przystawek na bazie wędlin, do lekkich dań mięsnych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Colorino
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Colorino (100%)
    IGT - 2009 - 0.75 l