Informacje o producencie
Wina Włoskie
Opcje wyszukiwania
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Czy masz ukończone 18 lat ?

Produktów: 12
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 4
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 43
Produktów: 39
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 17
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 4
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 8
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Abruzja
Produktów: 4
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30

Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.

Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Pochodzi z winnic usytuowanych na morenowych pagórkach po wschodniej stronie Jeziora Benaco w regionie Wenecji. Wersja Frizzante czyli delikatnie musująca nadaje temu winu rześkości i lekkości. Przyjemna nuta aromatyczna szczepu Chardonnay dodatkowo podkreśla walory tego wina.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: aromatyczny, nuty kwiatowo-owocowe.
Smak: rześki, świeży.
Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do lekkich przekąsek i przystawek, do dan na bazie ryb.
Temperatura serwowania: 6°/8°C.
Zawartość alkoholu: 11,5%.

Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Clivis to nazwa linii naszego producenta. Montepulciano o ładnej nucie aromatycznej i charakterystycznym dla szczepu nasyconym kolorze, przechodzącym w odcienie fioletu. Przez sześć miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny z odcieniami fioletu.
Zapach: złożony, winny, nuty wiśni i owoców leśnych, delikatnego drewna.
Smak: pełny, miękki, aksamitny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do dziczyzny, sezonowanych serów.
Temperatura serwowania: 18°/20°C.
Zawartość alkoholu: 13%.

Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Monica di Sardegna. Szczep o jakże wdzięcznej nazwie należy do najstarszych gatunków uprawianych na wyspie. Występuje na większości terytorium, najbardziej sprzyjające jej tereny to te położone wzdłuż wybrzeży wyspy. "Don Efisio" to imię historycznego właściciela stawów rybnych w Cabras. Monica daje wino o bogatej nucie aromatycznej, umiarkowanej kwasowości i dobrej strukturze. Wersja Superiore, z wyższą zawartością alkoholu, uwydatnia wszystkie zalety tego gatunku. Wino nieleżakowane w drewnie.
Kolor: czerwony rubinowy.
Zapach: bogaty, winny, nuty czerwonych dojrzałych czerwonych owoców.
Smak: pełny, miękki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie pieczeni wieprzowych, pieczonego kurczaka.
Temperatura serwowania: 18°/20°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.

Wino wytrawne musujące białe ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Dla kategorii Pas Dose’, czas leżakowania na drożdżach wynosi 40 miesięcy. Pas dose‘ lub inaczej, z francuskiego "dosage zero" oznacza wino mocno wytrawne, o zawartości cukru poniżej 3 g/l. Tuż przed ostatecznym zabutelkowaniem, po długim okresie powtórnej fermentacji w butelce, nie dodaje się do niego cukru trzcinowego, wina, bądź odrobiny destylatu. Kompozycja tych dodatków często stanowi tajemnicę producenta. Ponieważ nie ma ich w tej wersji Franciacorty, jest ono winem niezwykle czystym i wyrazistym.
Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
Zapach: nuty skórki chlebowej, dojrzałego jabłka, wanilii.
Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
Smak: mocno wytrawny, świeży, mineralny, aksamitny.
Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza, do ostryg.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.

Wino wytrawne, czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja wina z denominacji Valtellina Superiore o nazwie Crespino. Oznacza owoc dzikiej róży, którego czas dojrzewania pokrywa się ze zbiorem winogron Nebbiolo. Wino to przez 15 miesięcy leżakowało w małej beczce z dębu francuskiego a następnie przez kilkanaście miesięcy w butelce.W zależności od jakości rocznika producent decyduje o opracowaniu Crespino, wina o dużej mocy i strukturze.
Kolor: czerwony rubinowy.
Zapach: owocowy, przyprawowy, nuty lukrecji, żywicy.
Smak: aksamitny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs,dziczyzny, do serów sezonowanych.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Podawać w dużych kieliszkach.
Zawartość alkoholu: 13,5%.

Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Abruzzo o nazwie Montepulciano. Jeżeli na enologicznej mapie Włoch poszukujemy win mało tanicznych a jednocześnie bogatych jeśli chodzi o strukturę i nutę zapachową to Montepulciano stanowi świetny wybór. Poza tym Uma Casa Natura to producent, który w swojej gamie oferuje wyłącznie wina pochodzące z upraw biologicznych. Starannie prowadzone winnice i minimum dodatków chemicznych dają w efekcie bardzo dobre wina, które jak deklaruje producent ( i słusznie) należy pić z umiarem, bo powodują uzależnienie.
Ciepłe, konsystentne i mocne, wspaniałe Montepulciano z pagórkowatych winnic położonych w okolicach Teramo.
Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
Zapach: złożony, bogaty, nuty wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, lukrecji, pieprzu.
Smak: aksamitny, ciepły, długo wyczuwalny w ustach.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczonych, gotowanych i w sosach, do wołowiny, sezonowanych serów.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 14%.

Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Franc. Szczep ten wywodzący się z Francji i zazwyczaj występujący w połączeniu z Merlot, w wersji „solo” jest znakomitym przykładem wina o dość mocnej strukturze, dobrze łączącego się z większością potraw na bazie mięs. Wino naszego producenta z Friuli nie leżakowało w drewnie.
Kolor: intensywny czerwony rubinowy.
Zapach: bogaty, nuty siana i polnej trawy.
Smak: wytrawny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs typu wieprzowina, do mięs z grilla i dziczyzny.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Zawartość alkoholu: 12%.

Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Riserva z rocznika 2011, z winogron pochodzących z małej, dwuhektarowej winnicy, obsadzonej jedynie szczepem Sangiovese. Jej nazwa z włoskiego San Giovanni to wprost Święty Jan. Bardzo szczególny terroir tego miejsca nadaje winu niezwykłej miękkości i zaskakującej świeżości. Certyfikat upraw biologicznych dodatkowo gwarantuje naturalne zalety Riservy z podstrefy Chianti Colli Fiorentini. Przez prawie rok leżakowana w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów, duży potencjał struktury i aromatu, wszystko na świeżej, owocowej nucie Sangiovese.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny, głęboki.
Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowe z niuansami przypraw.
Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs ,do steka po florencku, do mięs z grilla, do mięs w sosach z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Temperatura serwowania: 20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%.

Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Anfora to główne wino w gamie Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Charakterystyczna butelka nieodzownie łączy się tym wielkim białym winem. Przyjęła się w latach 50-tych dwudziestego wieku, w wyniku krajowego konkursu , aby podkreślić oryginalność Verdicchio.
Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
Smak: wytrawny,świeży,mineralny, zrównoważony.
Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
Temperatura serwowania: 12°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.

Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Ten najpopularniejszy szczep Piemontu ma oczywiście swoją legendę, która tłumaczy jego nazwę. Otóż w roku 665 król Lombardczyków Grimoald uwolnił miasto Asti z panowania Franków, uznawanych za barbarzyńców. Udało mu się to ponieważ upił ich wojska mocnym lokalnym czerwonym winem, zwanym od tego momentu Barbera, czyli tym, które pili barbarzyńcy. Dla uczczenia zwycięstwa zarządził też, aby Barbera stała się nieodzownym dodatkiem na biesiadnych królewskich stołach. Od tamtych czasów minęło wiele wieków, ale wino to ciągle zachwyca swoją mocą i zdecydowanym charakterem, czego najlepszym przykładem jest Altea. 80% wina przez prawie rok leżakuje w dużych beczkach z dębu francuskiego tonneaux o pojemności 700 litrów a reszta w małych barriques. Następnie partie wina są ze sobą łączone i butelkowane. Doskonałe wino dla osób potrafiących docenić urok autentycznego wina Piemontu.
Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
Zapach: bogaty, złożony, nuty miodu, migdałów, czekolady i czereśni.
Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
