Informacje o producencie
Wina Włoskie
Opcje wyszukiwania
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 4
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 43
Produktów: 39
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 17
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 4
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 8
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Wino wytrawne różowe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Różowe wina z Apulii są wysoko cenione przez znawców i amatorów tego rodzaju wina. Spinello dei Falconi posiada duży potencjał aromatyczno – smakowy, jest winem ładnie zbudowanym, z wyraźnie zaznaczonym owocem. Nie drażni kwasowością, może stanowić alternatywę dla wina białego jako elegancki dodatek do ryb i owoców morza.
Kolor: różowy intensywny, połyskliwy.
Zapach: bogaty, nuty czereśni, maliny, dzikiej róży.
Smak: świeży, pełny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs, również pieczonych lub w sosach.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Kampanii o nazwie Aglianico i Piedirosso z dodatkiem lokalnej Barbery. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Ambicją naszego producenta było opracowanie wina łączącego w sobie zasadnicze esencjonalne cechy tego terytorium. Udane połączenie czerwonych gatunków winogron oraz ich staranna winifikacja wraz z 6-cio miesięcznym okresem leżakowania w drewnie, dało w efekcie to ciekawe i mocno zbudowane wino.
Kolor: bordowy.
Zapach: złożony, nuty dojrzałych czerwonych owoców i konfitur.
Smak: wytrawny,ciepły,aksamitny.
Łączenie z potrawami: do dań kuchni śródziemnomorskiej na bazie mięs głównie czerwonych i do dziczyzny,do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
Temperatura serwowania: 18°C. Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
Zawartość alkoholu: 14%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone to najlepsze wino z gatunku Valpolicelli Classico . Najsłynniejsze wino Wenecji w swojej nazwie odnosi się do przymiotnika "amaro" czyli gorzki . Smak ten w niczym nie dotyczy tego wina, nazwę przypisano mu jedynie dla odróżnienia od słodkiego wina Recioto, róznież z rodziny Valpolicelli. Technika produkcji Amarone polega na podsuszaniu dojrzałych winogron, starannie wyselekcjonowanych, które po wendemii przechowywane są przez około 120 dni w klimatyzowanych pomieszczeniach. Układa się je na specjalnych siatkach i po tak długim czasie nagromadzony w nich cukier osiąga swoje maksimum. Następnie następuje faza fermentacji wina oraz leżakowania w drewnie przez ponad dwa lata. Amarone to wspaniałe, długowieczne wino. Warto zachować je na szczególne okazje oraz delektować się nim jako winem do medytacji.
Kolor: ciemno granatowy, intensywny.
Zapach: intensywny, eteryczny, nuty owoców w spirytusie, słodkich korzennych przypraw.
Smak: ciepły, aksamitny.
Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, do serów sezonowanych.
Temperatura serwowania: 20°C, butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przez podaniem.
Zawartość alkoholu: 15,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów sardyńskich Vernacci i Vermentino. Niezwykle eleganckie i oryginalne wino, poddane fermentacji w małych beczkach z dębu francuskiego. Pochodzi ze strefy Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso, w północno zachodniej części wyspy. "Terresinis" czyli odniesienie do terytorium malowniczego Półwyspu Sinis. Sardynia kojarzona zazwyczaj z Vermentino akurat w tej strefie ma do zaoferowania równie dobrą a mniej znaną Vernaccię. Delikatna a zarazem ładnie zbudowana, aromatyczna i bogata w smaku. Wino, które z pewnością zadowoli zwolenników win białych.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: aromatyczny, nuty dojrzałego ananasa i melona, delikatna nuta wanilii.
Smak: pełny, miękki, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, do białych mięs w sosach.
Temperatura serwowania: 12°/14°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Nazwa "Benas" w dialekcie sardyńskim znaczy żyły, w odniesieniu do wina to bardziej wskazanie na podziemne źródła, z których wytryska krystalicznie czysta woda. Tutejsze Vermentino jest winem o przepięknym połyskliwym kolorze, dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino deserowe białe słodkie, musujące z autochtonicznego szczepu piemonckiego Moscato Bianco (Białe Moscato). Jest to szczep aromatyczny, wywodzący się z klasycznej strefy w okolicach Asti. Białe Moscato uchodzi za najlepsze wśród całej rodziny tego gatunku ze względu na walory aromatyczno-smakowe. Produkcję słodkiego wina musującego rozpoczęto w połowie dziewiętnastego wieku i po dziś dzień Asti Spumante cieszy się wielkim powodzeniem na całym świecie. Stanowi wspaniały dodatek do deserów oraz delektowania się naturalnie słodkim i aromatycznym winem.
Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
Perlage delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
Zapach: aromatyczny, nuty białej brzoskwini, kwiatu pomarańczy, dojrzałych winogron.
Smak: słodki, rześki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów, do sałatek ze świeżych owoców, doskonale komponuje się z dojrzałą brzoskwinią.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 7%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Piedirosso. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno, Góra Taburno w prowincji Benevento. Ten antyczny szczep należy do najbardziej charakterystycznych gatunków Kampanii, obok słynnego Aglianico. Oryginalna nazwa dialektalna brzmi Per e‘palummo, co dosłownie oznacza gołębia stopa o charakterystycznym czerwonawym kolorze, podobnie jak czerwony kolor szypułek i gałązki winogron Piedirosso. Jest to wino niestarzone w drewnie, o ładnie zaznaczonej nucie owocowej, przyjemnie wytrawne i miękkie. Ciekawe wino autochtoniczne warte spróbowania do posiłku.
Kolor: czerwony rubinowy.
Zapach: owocowy, nuty maliny i dojrzałej czereśni.
Smak: wytrawny, owocowy, miękki.
Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie białych mięs.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 12,5 %.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco to obok Barolo najsłynniejsze wino Piemontu, które wytwarzane jest w trzech miejscowościach tego regionu - Barbaresco, Neive i Treiso. Nasz dostawca Luigi Giordano pochodzi z Barbaresco. Jego winnice usytuowane są na południowych i południowo-zachodnich stokach okolicznych wzgórz. Montestefano to nazwa najstarszej z winnic, która dzięki idealnemu nasłonecznieniu (południowa ekspozycja) rodzi doskonałe winogrona . Ręczny zbiór tych winogron oraz długotrwały proces fermentacji wina i następnie jego leżakowania daje efekty w postaci wybornego gatunku Barbaresco. Przez 24 miesiące odpoczywa ono w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez kolejne 12 miesięcy w butelce.
Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
Zawartość alkoholu: 13,5%
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d‘Asti. To kolejne w naszej ofercie wino z gatunku Barbera, pochodzące z regionu Asti, historycznie uznawanego za królestwo Barbery, gdzie winogrono to daje optymalne rezultaty. Sori„ w dialekcie piemonckim oznacza najwyższe i najbardziej nasłonecznione partie wzgórz, najlepsze pod winnice. Mori to określenie Saracenów, z którymi mieszkańcy miejscowości Vinchio toczyli walki we wczesnym średniowieczu, tak więc Sori dei Mori to Wzgórza Saracenów . Wino młode i świeże, winifikowane jedynie w zbiornikach stalowych, niestarzone w drewnie.
Kolor: czerwony rubinowy.
Zapach: winny, eteryczny, nuty czereśni, śliwki i fiołków.
Smak: wytrawny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami od przystawki po danie główne.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, z prowincji Benevento, o nazwie Falanghina . Wino o wdzięcznej nazwie i bardzo dobrym potencjale aromatyczno - smakowym. Tak jak i inne lokalne białe gatunki winogron regionu Kampanii, Falanghina daje ładnie zbudowane wino. Nie jest kwasowa ale przyjemnie rześka i długo utrzymująca się w ustach, zachęca do sięgnięcia po kolejny kieliszek szczególnie w towarzystwie rybi i owoców morza.
Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
Zapach: przyjemnie owocowy, nuty brzoskwini i ananasa.
Smak: wytrawny, rześki, wyrazisty.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, szczególnie „pesce all’acqua pazza” – ryba z pieca z dodatkiem pomidorków koktajlowych i aromatycznych przypraw, także do białych mięs w sosach.
Temperatura serwowania: 11°/12°C.
Zawartość alkoholu: 13%.