Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cavit s.c - konsorcjum skupiające ponad 60% całego terytorium Trydentu, przeznaczonego na uprawę winorośli, czyli około 5.500 ha.

Jest to potentat w skali regionu i kraju , gdyż do grona członków Cavit-u należy 4.500 małych rolników oraz 11 przetwórni winiarskich. Ilość wyprodukowanych butelek w roku 2011 wyniosła ponad 60 milionów i cyfra ta może budzić wątpliwości,co do jakości wina wytwarzanego w takich ilościach. Wątpliwości nie dotyczą jednak Cavit-u bo jest to jeden z najlepszych producentów wina w całych Włoszech, nagradzany także przez autorytety międzynarodowe jak Decanter Worldwine Awards oraz krajowe, jak Gambero Rosso.

Założona w 1950 roku jako Spółdzielnia, wykorzystuje z powodzeniem potencjał enologiczny całego regionu. Uwarunkowania klimatyczno - glebowe Trydentu, który łączy w sobie śródziemnomorską łagodność z surowością Alp, sprzyja uprawie różnorodnych szczepów, umiejętnie przerabianych na wino. Dbałość o aspekt jakości zawsze stanowił centrum uwagi producenta.

Od początku swego istnienia Cavit współpracuje z Instytutem Enologicznym w San Michele all‘Adige, gdzie wiedza i tradycja idą w parze w opracowaniu metod uprawy winorośli oraz wytwarzania wina. Szczególnie interesujący jest projekt Masi, którego efektem są wspaniałe wina z linii o tej samej nazwie. Pinot Nero, Teroldego, Chardonnay i Cuvee białych winogron, zachwycają bogactwem aromatyczno-smakowym oraz niezwykle eleganckim opakowaniem. Wielkie wina od wielkiego producenta.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Maso Toresella Cuvée - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer, Resling
    4. Apelacja:
      IGT Dolomiti
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe uzyskane z połączenia szczepów Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer i Resling. Jest to specjalna selekcja z winnic usytuowanych na wysokości 245 m n.p.m. w miejscowości Calavino. Maso - z łac. zostać, trwać , jest nazwą wspólnego projektu, który Cavit realizuje z Instytutem Enologicznym w San Michele all’Adige. Maso to niewielki skrawek ziemi obsadzony winnicą, który dzięki specyficznym uwarunkowaniom klimatyczno - glebowym, rodzi bardzo dobre winogrona. Winnica jest przedmiotem uważnej dbałości ze strony jej właściciela, wspomaganego przez profesjonalistów Instytutu i Cavit - u. Wynikiem takiej współpracy są wina dopracowane w każdym szczególe, od selekcji winogron po etykietę . Długotrwały proces fermentacji i leżakowania tego wina, trwający aż do wiosny następującej po wendemii oraz 6 - cio miesięczny czas odpoczynku w butelce , sprawia, że jest to wielkie białe wino.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: złożony i elegancki, nuty ziołowe - szałwii i dojrzałych owoców - brzoskwini, ananasa, mango.
    Smak: świeży, mineralny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie ryb: ryby w zalewie octowej, smażone ryby i owoce morza (fritto misto), krewetki z grilla.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Maso Toresella Cuvée - Wino włoskie białe wytrawne
    Maso Toresella Cuvée
    Cavit s.c. - Trydent
    Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer, Resling
    IGT Dolomiti - 2010 - 0.75 l
  • Maso Toresella Chardonnay - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Trentino Superiore
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Maso - z łac. zostać, trwać , jest nazwą wspólnego projektu, który Cavit realizuje z Instytutem Enologicznym w San Michele all’Adige. Maso to niewielki skrawek ziemi obsadzony winnicą, który dzięki specyficznym uwarunkowaniom klimatyczno-glebowym, rodzi bardzo dobre winogrona. Winnica jest przedmiotem uważnej dbałości ze strony jej właściciela, wspomaganego przez profesjonalistów Instytutu i Cavit - u. Wynikiem takiej współpracy są wina dopracowane w każdym szczególe, od selekcji winogron po etykietę .Specjalna selekcja gron Chardonnay poddawana jest najpierw fermentacji a następnie 6 - cio miesięcznemu dojrzewaniu w małych beczkach z dębu francuskiego barrique. Kolejnych kilka miesięcy w butelce nadaje temu winu niezwykłej głębi i aksamitności.

    Kolor: żółty złotawy, połyskliwy
    Zapach: złożony – nuty masła, owoców egzotycznych, wanilii i cynamonu
    Smak: świeży, aksamitny
    Łączenie z potrawami: dania na bazie ryb – miecznik z pomidorami i kaparami, ryby pieczone, do dań typu risotto z radicchio
    Temperatura serwowania: 12°-14°C
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Maso Toresella Chardonnay - Wino włoskie białe wytrawne
    Maso Toresella Chardonnay
    Cavit s.c. - Trydent
    Chardonnay (100%)
    DOC Trentino Superiore - 2009 - 0.75 l
  • Maso Cervara Teroldego Rotaliano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Teroldego (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu trydenckiego Teroldego.Teroldego, według legendy, oznacza krew smoka pokonanego przez dzielnego rycerza na polach Campo Rotaliano w Trydencie. Natomiast Maso - z łac. zostać, trwać, jest nazwą wspólnego projektu, który Cavit realizuje z Instytutem Enologicznym w San Michele all’Adige. Maso to niewielki skrawek ziemi obsadzony winnicą, który dzięki specyficznym uwarunkowaniom klimatyczno - glebowym, rodzi bardzo dobre winogrona. Winnica jest przedmiotem uważnej dbałości ze strony jej właściciela, wspomaganego przez profesjonalistów Instytutu i Cavit - u. Wynikiem takiej współpracy są wina dopracowane w każdym szczególe, od selekcji winogron po etykietę. Specjalna selekcja ręcznie zbieranych winogron najpierw długo maceruje w kontakcie ze skórkami a potem dojrzewa przez 15 miesięcy w drewnianych beczkach dębowych.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: owocowo-kwiatowy, nuty jagód, jeżyn i fiołków.
    Smak: wytrawny, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie pieczeni z czerwonego mięsa, dziczyzny, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Maso Cervara Teroldego Rotaliano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Maso Cervara Teroldego Rotaliano
    Cavit s.c. - Trydent
    Teroldego (100%)
    DOC - 2009 - 0.75 l
  • Masi Trentini Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Pinot Nero
    4. Apelacja:
      DOC Superiore
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z szczepu Pinot Nero. Maso - z łac. zostać, trwać , jest nazwą wspólnego projektu, który Cavit realizuje z Instytutem Enologicznym w San Michele all’Adige. Maso to niewielki skrawek ziemi obsadzony winnicą, który dzięki specyficznym uwarunkowaniom klimatyczno - glebowym, rodzi bardzo dobre winogrona. Winnica jest przedmiotem uważnej dbałości ze strony jej właściciela, wspomaganego przez profesjonalistów Instytutu i Cavit - u. Wynikiem takiej współpracy są wina dopracowane w każdym szczególe, od selekcji winogron po etykietę. Usytuowanie winnic na wysokości 450 m n.p.m., w strefie położonej na północ od Trydentu oraz duża różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą, powoduje, że Pinot Nero rodzi tu wspaniałe owoce, które poddawane są starannemu procesowi winifikacji. Po 12 miesiącach dojrzewania w beczkach dębu francuskiego wino to staje się eleganckim trunkiem na specjalne okazje.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni, przypraw i kadzidła.
    Smak: elegancki, jedwabisty.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs czerwonych, pieczeni z udźca jagnięcego, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Masi Trentini Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Masi Trentini Pinot Nero
    Cavit s.c. - Trydent
    Pinot Nero
    DOC Superiore - 2010 - 0.75 l
  • Müller Thurgau Zeveri - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Müller Thurgau (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Trentino Superiore
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe ze szczepu Müller Thurgau. Müller Thurgau to krzyżówka dwóch szczepów Sylvanera i Reslinga, opracowana przez niemieckiego naukowca o nazwisku Müller, w XIX wieku. Winnice, z których rodzi się to wino usytuowane są na wysokości prawie 700 m n.p.m. Dokładana selekcja winogron oraz długi proces fermentacji sprawia, że wino to jest bardzo eleganckim, rześkim i aromatycznym białym winem. Kategoria Superiore oznacza wyższą zawartość alkoholu. Polecane na specjalne okazje, zarówno jako aperitif oraz dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty owocowe - cytrusów, brzoskwini, nuty przyprawowe - szałwii, czarnego bzu, pokrzywy.
    Smak: rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do dań na bazie owoców morza i ryb, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Müller Thurgau Zeveri - Wino włoskie białe wytrawne
    Müller Thurgau Zeveri
    Cavit s.c. - Trydent
    Müller Thurgau (100%)
    DOC Trentino Superiore - 2011 - 0.75 l
  • Quattro Vicariati Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (70%), Merlot (30%)
    4. Apelacja:
      DOC Trentino Superiore
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Nazwa Quattro Vicariati z wł. Cztery Wikariaty oznacza usytuowanie winnic w obrębie miejscowości Mori, Brentonico, Ala i Avio. Gliniasto - wapienne podłoże oraz bliskość rzeki Adige sprzyja uprawie winnic rodzących dorodne grona tych międzynarodowych gatunków winorośli. Uzyskane z nich wino przez 18 miesięcy dojrzewało w drewnianych beczkach z dębu francuskiego. Cechuje się doskonałą strukturą i wysoką zawartością alkoholu, zgodnie z kategorią Superiore.

    Kolor: intensywnie czerwony, rubinowy.
    Zapach: nuty owocowe – śliwki, jeżyny, jagód, nuty przyprawowe, balsamiczne, zielonej papryki.
    Smak: ciepły, wyrazisty.
    Łączenie z potrawami: makarony z sosami mięsnymi, do grillowanych mięs i sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Quattro Vicariati Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Quattro Vicariati Rosso
    Cavit s.c. - Trydent
    Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (70%), Merlot (30%)
    DOC Trentino Superiore - 2008 - 0.75 l
  • Marzemino d’Isera Vaioni - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Marzemino Gentile (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu trydenckiego Marzemino Gentile. Pochodzi z klasycznej strefy uprawy tego gatunku winorośli, położonej w Vallagarina, w okolicach miejscowości Isera. O Marzemino mówi się też jak o winie Mozarta. W jego słynnej operze Don Giovanni , a dokładnie w libretto do opery pojawia się cytat : Versa il vino, eccellente Marzemino! , z wł. Nalej wina, wybornego Marzemina!. De facto autorem libretta nie był sam Mozart ale jego pisarz, Lorenzo da Ponte, który pochodził z miejscowości na pograniczu Veneto i Trydentu , słynącej z tego wina. Cały proces wytwarzania Marzemino naszego producenta odbywa się w zbiornikach stalowych, dzięki czemu pozostaje ono przyjemnie owocowe i świeże.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami filetowymi.
    Zapach: owocowo - kwiatowy, nuty fiołkowe.
    Smak: harmonijny, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: zapiekanki z ziemniakami, do duszonej jagnięciny z warzywami.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Marzemino d’Isera Vaioni - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Marzemino d’Isera Vaioni
    Cavit s.c. - Trydent
    Marzemino Gentile (100%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Altemasi Graal Riserva  - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Chardonnay (70%), Pinot Nero (30%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe, ze szczepów Chardonnay i Pinot Nero.  Altemasi Graal Riserva jest najdoskonalszym przykładem elegancji i jakości win z apelacji Trento DOC. Dzięki specjalnej selekcji winogron, rodzących się na górzystych winnicach Trydentu uzyskano rocznikową Riservę ,natomiast kategoria Brut oznacza zawartość cukru na poziomie poniżej 12 g/l. Altemasi Graal przez 72 miesiące fermentowało na drożdżach. Wino to zostało nagrodzone najwyższym wyróżnieniem przez Gambero Rosso w edycji 2012.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: intensywny, złożony – nuty dojrzałego jabłka, brzoskwini, owoców tropikalnych.
    Smak: elegancki, rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do wędzonego łososia, terriny z królika. Wino na specjalne okazje.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Altemasi Graal Riserva  - Wino włoskie białe wytrawne
    Altemasi Graal Riserva
    Cavit s.c. - Trydent
    Chardonnay (70%), Pinot Nero (30%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Altemasi Brut Millesimato - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe ze szczepu Chardonnay. Trydent słynie z doskonałych win musujących wytwarzanych metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji w butelce klasyfikowanych jako Trento DOC. Brut Millesimato to kategoria tego typu wina, uzyskana z rocznikowej, z wł. millesimato, selekcji winogron i o niskiej zawartości cukru, na poziomie poniżej 12 g/l. Przez 48 miesięcy to eleganckie wino fermentowało na drożdżach. Brut Millesimato został nagrodzony złotym medalem w konkursie Selections Mondiales Vins de Canada w edycji 2012.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.

    Zapach: złożony z wyczuwalną nutą drożdży.

    Smak: elegancki, rześki, mineralny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do smażonych krewetek.

    Temperatura serwowania: 8°C.

    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Altemasi Brut Millesimato - Wino włoskie białe wytrawne
    Altemasi Brut Millesimato
    Cavit s.c. - Trydent
    Chardonnay (100%)
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Altemasi Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Cavit s.c.
    2. Region:
      Trydent
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe ze szczepu Chardonnay. Trydent słynie z doskonałych win musujących wytwarzanych metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji w butelce, klasyfikowanych jako Trento DOC. Brut to kategoria tego typu wina uzyskana ze specjalnej selekcji einogron i o niskiej zawartości cukru, na poziomie poniżej 12 g/l. Przez 15 miesięcy to przyjemne i eleganckie wino leżakowało na drożdżach.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.
    Zapach: owocowy, z wyczuwalną nutą drożdży.
    Smak: elegancki, rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do przekąsek na bazie ryb, do dań na bazie sosów warzywnych, do ryb z pieca i grilla. Doskonałe jako wino do całego posiłku.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Altemasi Brut - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Altemasi Brut
    Cavit s.c. - Trydent
    Chardonnay (100%)
    DOC - ---- - 0.75 l