Informacje o producencie
Wina Włoskie
Opcje wyszukiwania
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 5
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 35
Produktów: 36
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 5
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów toskańskich Vernacci, Trebbiano i Malvasii. Nazwa Il Templare oznacza Templariusza, gdyż jak głosi legenda zakonnicy ci bardzo chętnie sięgali po Vernaccię. Ciekawe połączenie trzech toskańskich szczepów oraz leżakowanie wina przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego daje w efekcie typowe wino dla regionu, bardzo przyjemne w smaku i zapachu, do picia na co dzień.
Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
Zapach: złożony, bogaty.
Smak: przyprawowy, długo wyczuwalny w ustach.
Łączenie z potrawami: bardzo dobre do owoców morza, do tuńczyka oraz innych ryb morskich, także do grzybów.
Temperatura serwowania: 12°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Wielki potencjał Cannonau najlepiej uwydatnia Riserva, przez ponad 12 miesięcy starzona w małych beczkach z dębu francuskiego . "Corash" to nazwa starożytnego miasteczka Cornus, Zachwyca głębią koloru i bogatą aksamitną strukturą. Doskonale uzupełnia aromatyczne potrawy na bazie mięs i dziczyzny.
Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
Smak: miękki, pełny, ciepły.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do pieczeni mięsnych, do królika z orzechami, do jagnięciny , do prosiaka z rusztu, dzika na winie, do sera pecorino sardo.
Temperatura serwowania: 18°/20°C.
Zawartość alkoholu: 14%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo i Merlot. I Casali to nazwa winnicy, z której pochodzą winogrona składające się na to wino. Bardzo dobre jakościowo klasyczne Chianti, zachowujące wszystkie cechy tegoż gatunku- świeżość, pełnię owocu, przyjemną taniczność. Ręcznie zebrane winogrona powoli i starannie zostały przerobione na wino, które potem przez 12 miesięcy leżakuje w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Nasz producent świadomie nie stosuje małych barrique aby nie przytłumić posmakami drewna potencjału pięknie czereśniowo-fiołkowego Sangiovese. Pije się je z wielką przyjemnością i łatwością.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowe.
Smak: ciepły, miękki, świeży, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steka po florencku, do pieczeni mięsnych.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone jest szlachetną pochodną Valpolicelli, najsłynniejszego wina regionu. Moc i aromaty Amarone są efektem specjalnej metody wytwarzania tego wina. Dojrzałe winogrona poddane są procesowi podsuszania w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach. W styczniu lub lutym następującym po zbiorach zostają one poddane fermentacji i leżakowaniu przez kilkanaście miesięcy w drewnie. Jest to wino wymagające, które doskonale łączy się z potrawami o dużej strukturze na bazie mięs i sosów.
Kolor: ciemnogranatowy, połyskliwy.
Zapach: intensywny, złożony, eteryczny, nuty wiśni w spirytusie i słodkich przypraw.
Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o dużej strukturze na bazie mięs głównie wołowiny, pieczeni mięsnych i duszonych, również w sosach, do dziczyzny.
Temperatura serwowania: 20°C.
Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Pochodzi z samego serca strefy Monferrato, położonej w prowincji Asti. Jest to podstawowa wersja Barbery, nieleżakowana w drewnie. Świeże i przyjemnie owocowe wino, doskonałe do każdego posiłku, głównie na bazie mięs i sosów mięsnych.
Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
Zapach: owocowy, świeży, nuty śliwki, wiśni, owoców leśnych.
Smak: wytrawny, wyrazisty.
Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs potraw na bazie mięs, do mięsnych sosów makaronowych, do mięs z grilla.
Temperatura serwowania: 16°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne musujące białe ze szczepów Chardonnay i Pinot Nero, należące do typologii Franciacorta Millesimato czyli Szampan Rocznikowy.Czas leżakowania na drożdżach wynosi 40 miesięcy. Najlepsze grona Chardonnay z winnic, które mają 25 lat i Pinot Nero pochodzące z 18-sto letnich upraw składają się na to eleganckie wino, warte degustacji podczas wyjątkowych okazji.
Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
Zapach: nuty dojrzałych owoców gruszki i brzoskwini, miodu z cytrusów.
Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
Smak: wytrawny, świeży, mineralny, aksamitny.
Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino deserowe białe słodkie, uzyskane ze szczepów Malvasia Bianca i Trebbiano Toscano. Dzięki specjalnej technice - z wł. appassimento - suszenia dojrzałych winogron w klimatyzowanych pomieszczeniach, w których pozostają przez kilka miesięcy (nie później jednak niż do 31 marca następnego roku po wendemii) i koncentrują w sobie naturalny cukier. Następnie poddawane są zwyczajowemu procesowi winifikacji a uzyskane w ten sposób wino poddawane jest długotrwałemu starzeniu , przez prawie cztery lata w beczkach drewnianych o pojemności do 5 hl. Nazwa Vin Santo święte wino nawiązuję do tradycji produkcji tego wina przypadającego na Wielki Tydzień tuż przed Wielkanocą.
Kolor: bursztynowy, połyskliwy - brylantowy.
Zapach: dojrzałe owoce, daktyle, dojrzałe morele, orzechy, miód, migdały.
Smak: słodki, aksamitny.
Łączenie z potrawami: wyborne do deserów, ciast, ciasteczek i serów pleśniowych,typu gorgonzola lub roquefort.
Temperatura serwowania: 12°/14°C.
Zawartość alkoholu: 15%.
Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Pochodzi ze strefy Appiano, niedaleko Bolzano, pełnej winnic usytuowanych na wzgórzach sięgających prawie 500 metrów. Ten międzynarodowy szczep bardzo często kojarzy się z winami beczkowymi, pachącymi i smakującymi mdławą wanilią.Chardonnay naszego producenta to zupełne zaprzeczenie takich wrażeń. Jest krystalicznie czyste, pachnie owocami egzotycznymi, cytrusami i delikatną nutą suchego siana.Eleganckie i świeże.
Kolor: żółty słomkowy intensywny z refleksami zielonkawymi.
Zapach: owocowy, nuty bananów, cytrusów, suchego siana.
Smak: pełny, bogaty, świeży.
Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni ze szpinakiem i ricottą, do delikatnych sosów makaronowych, do pieczonej piersi z kurczaka, do ryb.
Temperatura serwowania: 12°/14°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Aleatico. Ten lokalny szczep upodobał sobie przede wszystkim strefę wybrzeża i wyspy toskańskie, ale w przeszłości uprawiany był także w głębi regionu i bardzo ceniony ze względu na aromaty i naturalną słodycz. Swego czasu praktycznie wszędzie po posiłku częstowano gości kieliszkiem Aleatico, dzisiaj zdecydowanie bardziej popularne jest Vin Santo. Jednak nasi partnerzy z Fattorii cały czas obsadzają jedną ze swoich winnic tym właśnie gatunkiem, dbając o zachowanie tradycji. Zebrane winogrona podsuszane są na specjalnych siatkach przez około miesiąc, tak aby uzyskać wysoką koncentrację cukrów i zachować potencjał aromatyczny, owocowo-różany. Pięknie pachnie i nie męczy słodyczą, bardzo oryginalne wino.
Kolor: granatowy z refleksami ceglanymi.
Zapach: intensywny, aromatyczny, nuty różane.
Smak: ciepły, rześki, delikatny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, kruchych ciasteczek, kruchych ciast z owocami, także do serów (odrobinę sezonowanych), do delektowania się po posiłku.
Temperatura serwowania: 16°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico di Taurasi. Limitowana edycja Aglianico robiona tylko dla najlepszych roczników, w sumie z rocznika 2012 jest ich tylko 1280 butelek. Perełka w gamie win z Tenuta Scuotto, jest to specjalna selekcja winogron, staranny proces fermentacji i leżakowania wina, wreszcie elegancka etykieta i nazwa „Stilla Maris” – „Morska kropla”. Autorzy mówią o nim, że „jak morska kropla rodzi się z woli maksymalnego wykorzystania koncepcji selekcji”. Esencja dbałości rodziny Scuotto o wina ich autortswa, niezwykle oryginalne i przemyślane, ale zawsze pochodzące ze wzorowo prowadzonych winnic.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny, czereśni, śliwki, owoców leśnych.
Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczeni mięsnych, do mięs z grilla, do sezonowanych serów.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.