Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Fratelli Alessandria - rodzinna firma pochodząca z Verduno, w strefie Langhe w Piemoncie.

Właściciel Gian Battista wraz z żona Flavią, bratem Alessandro i synem Vittore są obecnymi kontynuatorami kilkupokoleniowej tradycji wytwarzania wysokiej jakości wina. Już w drugiej połowie XIX przodkowie tejrodziny byli nagradzani w konkursach rolniczych. Dwanaście hektarów winnic usytuowanych jest na żyznych polach miejscowości Verduno i Monforte. Króluje na nich szczep Nebbiolo, z którego robią doskonałe Barolo.

Zgodnie z piemoncką tradycją uprawiane są też Dolcetto, Barbera i biała Favorita. Jako jedni z niewielu mają na swoich winnicach także Pelavergę, niezwykłe winogrono o posmaku białego pieprzu i poziomki dające naprawdę unikatowe wino. Bliska więź pomiędzy członkami rodziny a winnicą sprawia, że wina te są ekspresją terytorium z którego pochodzą oraz efektem dbałości o zachowanie tradycyjnych metod produkcji wina. Jak mówi Gian Battista wielkie wino rodzi się nawinnicy, dlatego też tak dużą uwagę przywiązuje do osobistego doglądania swoich upraw. Fratelli Alessandria to szanowany i uznany producent, co roku zbiera pozytywne opinie w najważniejszych włoskich przewodnikach winiarskich oraz fachowej prasie światowej.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barolo Monvigliero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barolo, jedno z najsłynniejszych włoskich win wytrawnych, pochodzi z prawobrzeżnej strony rzeki Tanaro w Zachodnim Piemoncie, ze strefy Langhe. Trzynaście miasteczek w tym malowniczym, pagórkowatym zakątku Piemontu uprawia winnice obsadzone szlachetnym Nebbiolo. Nasz producent, Gian Battista Alessandria, pochodzi z Verduno, jednej z najbardziej reprezentatywnych miejscowości produkujących Barolo. Mówi się, że Barolo z Verduno jest "elegante" e "gentile" - eleganckie i łagodne. 35-cio letnia winnica Monvigliero to ponad hektar ziemi usytuowanej na południowych stokach, sięgających 350 metrów. Część wina przez 10 miesięcy leżakuje w dużej beczce dębowej o pojemności 500 litrów, przez kolejne 24 miesiące w beczkach o pojemności trzech tysięcy litrów i przez 6 miesięcy w butelce. Partie wina są ze sobą łączone i następnie butelkowane.

    Kolor: purpurowy.
    Zapach: nuty fiołkowe, różane, lukrecji, skóry , smoły, tabaki i żywicy.
    Smak: pełny, złożony i aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, najlepiej na bazie czerwonych mięs, pieczeni z wołowiny, dziczyzny, do trufli, do serów sezonowanych typu Parmigiano Reggiano.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Podawać w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Monvigliero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Monvigliero
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Barolo Gramolere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Inny rocznik i inna winnica ale to ciągle jeden z gatunków Barolo naszego producenta. Winnica Gramolere usytuowana jest w strefie klasycznej Barolo, w miejscowości Monforte, na południowych wzgórzach, dochodzących do 400 metrów. Przez pierwsze dziesięć miesięcy wino to leżakuje w dużej beczce drewnianej - tonneau, przez kolejnych 20 miesięcy w beczce z dębu francuskiego lub słoweńskiego o pojemności trzech tysięcy litrów, po czym zostaje zabutelkowane i odpoczywa jeszcze przez rok. Barolo Gramolere to wino eleganckie i dostojne o dużym potencjale starzenia.

    Zapach: nuty fiołkowe, różane, lukrecji, skóry, smoły, tabaki i żywicy.
    Smak: pełny, złożony i aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, najlepiej na bazie czerwonych mięs, pieczeni z wołowiny, dziczyzny, trufli, do serów sezonowanych typu Parmigiano Reggiano.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Podawać w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%

  • Barolo Gramolere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Gramolere
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Barolo San Lorenzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Ten rodzaj Barolo pochodzi z miejscowości Verduno, z winnicy San Lorenzo. Jest to niewielki skrawek ziemi, usytuowany na południowych stokach sięgających 250 metrów. Dwudziestopięcioletnia winnica rodzi winogrona Nebbiolo o doskonałej jakości. Dzięki temu San Lorenzo posiada złożoną i zrównoważoną strukturę, cechuje go elegancja i harmonia.
    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami pomarańczowymi, połyskliwy.
    Zapach: nuty fiołkowe, różane, lukrecji, skóry, smoły, tabaki i żywicy.
    Smak: pełny, złożony i aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, najlepiej na bazie czerwonych mięs, pieczeni z wołowiny, dziczyzny, trufli, do serów sezonowanych typu Parmigiano Reggiano.
    Temperatura serwowania: 18/20°C. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Podawać w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu:14%
  • Barolo San Lorenzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo San Lorenzo
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2007 - 0.75 l
  • Verduno Pelaverga - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Pelaverga Piccolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Pelaverga Piccolo. Pelaverga stanowi ciekawostkę enologiczną na winiarskiej mapie Włoch. Jest to wino autochtoniczne i niezwykłe. Występuje jedynie w miejscowości Verduno i jak głosi legenda posiada właściwości afrodyzjakowe. Dzięki specyficznej nucie przyprawowej, a dokładnie pieprzu, uchodzi za wielkie małe wino. Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować tego wina, nigdy go nie zapomni.
    Kolor: delikatnie bordowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: nuty poziomki i pieprzu.
    Smak: wytrawny, harmonijny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, gotowanych i pieczonych, zawiesistych zup jarzynowych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%
  • Verduno Pelaverga - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Verduno Pelaverga
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Pelaverga Piccolo (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Langhe Nebbiolo Prinsiot  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Niektórzy wino z etykietą Langhe Nebbiolo nazywają młodszym bratem Barolo, ponieważ obydwa te wina wywodzą się z tego samego szczepu. Zasadnicza różnica to czas leżakowania, krótszy dla Langhe Nebbiolo oraz selekcja winogron, bardziej rygorystyczna dla Barolo. Langhe Nebbiolo to wino bardzo dobre jakościowo, o dużej strukturze a jednocześnie delikatne i zrównoważone. Pochodzi z dwóch winnic producenta, usytuowanych wokół miejscowości Verduno. Przez ponad 12 miesięcy leżakowało w dużej beczce z dębu francuskiego. Nazwa wina Prinsiot" to dialektalne brzmienie nazwiska producenta, Gian Battisty Alessandrii.
    Kolor: rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty suszonych płatków róży i fiołka.
    Smak: przyjemnie wytrawny i harmonijny.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, wędlin, do mięsnych sosów makaronowych, mięs pieczonych białych i czerwonych, dobrze wysezonowanych serów.
    Temperatura serwowania:14°/16°C
    Zawartość alkoholu: 14%.
  • Langhe Nebbiolo Prinsiot  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Nebbiolo Prinsiot
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOC - 2009 - 0.75 l
  • Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d’Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. Barbera należy do najpopularniejszych szczepów Piemontu. Wielu producentów, nawet jeżeli produkuje wielkie wino typu Barolo, obsadza swoje winnice również Barberą. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat Barbera właśnie dzięki ich staranności, zajęła zasłużone miejsce wśród uznanych win tego regionu. Przez 6 miesięcy Barbera d‘Alba leżakowała w dużej beczce z dębu francuskiego i przez kolejne dwa miesiące w butelce. Doskonałe wino do posiłku,o bogatym bukiecie zapachowym i dobrej strukturze.

    Kolor: purpurowy.
    Zapach: intensywny, winny, nuty śliwki i jeżyny.
    Smak: wytrawny, harmonijny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: do potraw na bazie mięs duszonych i gotowanych, do wędlin.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C
    Zawartość alkoholu:14%

  • Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera d’Alba
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Barbera d’Alba (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Dolcetto d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, ze szczepu autochtonicznego piemonckiego Dolcetto, ze strefy Alba. Nazwa winogron pochodzi od wł.dolcesłodki, ale słodycz to jedynie cecha winogron a nie wina, jakie z nich powstaje. Dolcetto jest mocno wpisane w tradycję winiarskiego Piemontu i bardzo lubiane przez jego mieszkańców. Dolcetto z piwnic Fratelli Alessandria stanowi klasyczny przykład cech tego wina.

    Kolor: intensywny rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni.
    Smak: przyjemnie wytrawne, pełne, z delikatną nutą gorzkawą.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięsa, do lekkich i smakowych potraw, pieczeni z białego mięsa, wędlin, świeżych serów.
    Temperatura serwowania:14°/16°C
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Dolcetto d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Dolcetto d’Alba
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Langhe Rosso Rossoluna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera, Nebbiolo, Freisa
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone, uzyskane z połączenia trzech piemonckich i autochtonicznych szczepów: Barbery, Nebbiolo i Freisy. Wino o nazwie Rossoluna, z wł. czerwony księżyc nawiązuje do barwy tego wina, intensywnie czerwonej. To ciekawe połączenie różnych gatunków lokalnych winogron w jedną całość, daje wyjątkowe wino. Poddane jest ono leżakowaniu przez 14 miesięcy w małej beczce z dębu francuskiego - barrique, następnie przez dwa miesiące w zbiorniku stalowym i przez 4 miesiące w butelce. Staranny i długi czas leżakowania sprawia, że wino to nabiera dużej mocy i intensyfikuje swoje aromaty.
    Kolor: intensywnie rubinowy.
    Zapach: nuty dojrzałych czerwonych owoców i przypraw.
    Smak: aksamitny, głęboki.
    Łączenie z potrawami: dania pierwsze o dużej strukturze, mięsa duszone i gotowane, sery średnio sezonowane, wędliny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C
    Zawartość alkoholu: 14,5%.
  • Langhe Rosso Rossoluna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Rosso Rossoluna
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Barbera, Nebbiolo, Freisa
    DOC - 2008 - 0.75 l
  • Barolo Chinato - Wino włoskie czerwone słodkie aromatyzowane
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (z dodatkiem ziół)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Pojemność:
      0.5 l

    Wino aromatyzowane, słodkie. Szczególny charakter tego wina wynika z metody jego produkcji. Polega ona na dodaniu do wina Barolo odpowiedniej ilości cukru i przypraw, wśród których chinina, lukrecja, anyż, rabarbar, goździki, wanilia. Na uwagę zasługuje fakt, że receptura tego wina została opracowana przez lokalnych aptekarzy na początku XIX wieku. Wino aromatyzowane miało zapobiegać przeziębieniem i innym chorobom z nim związanym.

    Kolor: bordowy,głęboki.
    Zapach: intensywny, harmonijny, wyczuwalne aromaty ziół.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonale nadaje się jako digestivo, czyli alkohol podawany po posiłku, wspomagający trawienie. Bardzo dobrze komponuje się także z deserami, szczególnie na bazie czekolady.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C
    Zawartość alkoholu: 16,5%

  • Barolo Chinato - Wino włoskie czerwone słodkie aromatyzowane
    Barolo Chinato
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Nebbiolo (z dodatkiem ziół)
    DOCG - ---- - 0.5 l
  • Langhe Favorita  - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Fratelli Alessandria
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Favorita (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Favorita.Wbrew obiegowym opiniom Piemont to nie tylko doskonałe czerwone wina ale też bardzo dobre wina białe, mocne i o bogatej nucie zapachowej. Favorita jest doskonałym przykładem takiego wina. Ten autochtoniczny szczep najprawdopodobniej wywodzi się z innego białego szczepu, o nazwie Vermentino, rozpowszechnionego w Ligurii. Nazwa wina i szczepu - Favorita, z wł. ulubiona, preferowana, nawiązuje do faktu, że było ono ulubionym trunkiem jednej z książąt z rodu Savoia. Favorita jest winem niezwykle eleganckim i delikatnym.
    Kolor:żółty, słomkowy.
    Zapach:delikatny, nuty kwiatowe, owocowe.
    Smak: rześki, lekko mineralny.
    Łączenie z potrawami: idealne jako aperitif a także jako dodatek do dań na bazie ryb i białych delikatnych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.
  • Langhe Favorita  - Wino włoskie białe wytrawne
    Langhe Favorita
    Azienda Agricola Fratelli Alessandria - Piemont
    Favorita (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l