Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 5
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 35
Produktów: 36
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 5
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Lekkie wino do picia na co dzień do posiłku, nieleżakowane w drewnie.
Kolor: czerwony rubinowy.
Zapach: bogaty, owocowy, nuty czereśni i wiśni.
Smak: delikatny, ciepły.
Łączenie z potrawami: doskonałe do zapiekanek z makaronu i sosów makaronowych typu ragu, do lasagni, do mięs pieczonych i duszonych.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Wielki potencjał Cannonau najlepiej uwydatnia Riserva, przez ponad 12 miesięcy starzona w małych beczkach z dębu francuskiego . "Corash" to nazwa starożytnego miasteczka Cornus, Zachwyca głębią koloru i bogatą aksamitną strukturą. Doskonale uzupełnia aromatyczne potrawy na bazie mięs i dziczyzny.
Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
Smak: miękki, pełny, ciepły.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do pieczeni mięsnych, do królika z orzechami, do jagnięciny , do prosiaka z rusztu, dzika na winie, do sera pecorino sardo.
Temperatura serwowania: 18°/20°C.
Zawartość alkoholu: 14%.
Wino deserowe białe, słodkie, uzyskane z autochtonicznego szczepu Moscato. Białe Moscato z Piemontu w wersji passito jest naturalnie słodkim winem deserowym. Winogrona zostają poddane procesowi suszenia w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach i dopiero później następuje proces winifikacji. Naturalnie słodki nektar winogronowy fermentuje w małej beczce z dębu francuskiego, po czym zostaje zabutelkowany. Dzięki takiemu procesowi wino to nabiera zdecydowanych aromatów i mocy.
Kolor: żółty, bursztynowy.
Zapach: aromatyczny, suszonych owoców, wanilii, migdałów.
Smak: słodki, aksamitny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, ciast orzechowych , kremów typu zabaione.
Temperatura serwowania: 10/12°C.
Zawartość alkoholu: 11,5%.
Wino wytrawne białe musujące ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Jest to rodzaj wina, którego proces fermentacji przebiega zgodnie z klasyczną metodą produkcji szampana, opracowaną w regionie Szampanii we Francji. Inny słynny region stosujący tę metodę to Cava w Hiszpanii. Franciacorta jest niewielką strefą geograficzną, położoną w regionie Lombardii, w okolicach Bresci. Sprzyjające warunki klimatyczno-glebowe sprawiły, że lokalni producenci wytwarzają tutaj doskonałej jakości wina musujące, głównie ze szczepu Chardonnay. Ze względu na niezwykle długi czas leżakowania tych win na drożdżach - od 18 do 60 miesięcy- Franciacorta uchodzi za najlepsze gatunkowo tego typu wino w skali światowej . Franciacorta naszego producenta w wydaniu Brut, z zawartością cukru poniżej 12 g/l, leżakowała na drożdżach 30 miesięcy. Elegancja i doskonałość w jednym winie.
Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
Zapach: nuty dojrzałych owoców, owoców suszonych, miodu.
Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
Smak: wytrawny, świeży, mineralny , aksamitny.
Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca , klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie .Wersja secco czyli wytrawna , to klasyczne wydanie tego wina. Lekkie i przyjemne do picia Lambrusco doskonale łączy się z daniami regionalnej kuchni modeńskiej ale równie dobrze komponuje z wędlinami i tłustymi potrawami typu gicz czy golonko.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
Smak: świeży, miękki, pełny.
Łączenie z potrawami: do wędlin, do dań typu pierogi nadziewane mięsem, również do makaronów z sosami mięsnymi, do tłustych potraw.
Temperatura serwowania: 13°/15°C.
Zawartość alkoholu: 10,5 %.
Il Cavaliere- Kawaler,Rycerz. Jest to wino pochodzące z jego najmłodszych winnic, pełne wigoru i młodzieńczej werwy. Fermentacja i leżakowanie wina również odbyło się bez stosowania beczek drewnianych. W porównaniu do
Na Votajest jeszcze bardziej aromatyczne z wyraźną nutą przypraw. Świetnie komponuje się z potrawami z dużą ilością aromatów i ziół.Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
Wino deserowe białe słodkie, uzyskane ze szczepów Malvasia Bianca i Trebbiano Toscano. Dzięki specjalnej technice - z wł. appassimento - suszenia dojrzałych winogron w klimatyzowanych pomieszczeniach, w których pozostają przez kilka miesięcy (nie później jednak niż do 31 marca następnego roku po wendemii) i koncentrują w sobie naturalny cukier. Następnie poddawane są zwyczajowemu procesowi winifikacji a uzyskane w ten sposób wino poddawane jest długotrwałemu starzeniu , przez prawie cztery lata w beczkach drewnianych o pojemności do 5 hl. Nazwa Vin Santo święte wino nawiązuję do tradycji produkcji tego wina przypadającego na Wielki Tydzień tuż przed Wielkanocą.
Kolor: bursztynowy, połyskliwy - brylantowy.
Zapach: dojrzałe owoce, daktyle, dojrzałe morele, orzechy, miód, migdały.
Smak: słodki, aksamitny.
Łączenie z potrawami: wyborne do deserów, ciast, ciasteczek i serów pleśniowych,typu gorgonzola lub roquefort.
Temperatura serwowania: 12°/14°C.
Zawartość alkoholu: 15%.
Wino wytrawne czerwone, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Freisa. W dialekcie freisa oznacza frezję, czyli kwiat, cechujący się fioletowo – czerwoną barwą. Ta wdzięczna nazwa nawiązuje więc do koloru wina. Wzmianki o szczepie pochodzą z końca XVIII wieku i już wtedy uzyskiwane z niego wino było cenione i uznane, szczególnie w Piemoncie. Freisa naszego producenta odpoczywa w drewnianych beczkach a następnie poddana jest krótkiej fermentacji w dużym zbiornku tzw.autoclave. Stąd też charakterystyczny dla Freisy bardzo delikatnie musujący posmak i rześkość. Wino to doskonale komponuje się w połączeniu z tłustymi potrawami oraz wędlinami.
Kolor: rubinowy, intensywny, żywy.
Zapach: winny i owocowy, nuty czereśni, jeżyny i maliny.
Smak: bogaty, przyjemnie wytrawny.
Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, do wędlin, do dań na bazie makaronów, potraw smażonych, piemonckiego sosu bagna cauda.
Temperatura serwowania: 14°/16°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne różowe. Jedyne wino różowe w całej gamie producenta uzyskane z autochtonicznego szczepu czerwonego Górnej Adygi o nazwie Lagrein. Kretzer to właśnie różowa odmiana tego wina, poddana starannemu procesowi winifikacji. Polega ona na zastosowaniu metody fermentacji jak dla wina białego, trwającej przez kilka dni w temperaturze nie wyższej niż 19 stopni oraz na metodzie Saignee. Jest to krótka maceracja, czyli kontakt skórek winogronowych z moszczem winnym, dzięki czemu uzyskuje się piękny i połyskliwy różowy kolor.
Kolor: jasno czereśniowy, połyskliwy.
Zapach: owocowy, nuty czereśni, czerwonej porzeczki.
Smak: świeży, delikatnie wytrawny, pełny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin typu szpek i mortadela, do makaronu i ryżu, do pizzy, do koktajlu z krewetek i delikatnych ryb.
Temperatura serwowania: 10°/12°C.
Zawartość alkoholu: 13%.