Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Friuli - Wenecja Julijska (Friuli Venezia Giulia) to region położony we Włoszech Północnych o powierzchni 7.844 km2. Od północy graniczy z Austrią, od wschodu ze Słowenią i od zachodu z regionem Wenecji. Ponad 40% powierzchni to góry, 38% niziny i niecałe 20 % stanowią tereny pagórkowate.

Region ten można podzielić na dwa podregiony czyli Friuli z prowincjami Udine i Pordenone oraz Wenecja Julijska z główna prowincją Triest. Winorośl znana była tutaj już w XIII i XII wieku przed Chrystusem, Pliniusz Stary pisał, że istnieją tutaj przyjemne wina, wśród których Pucinum - dzisiejsze Prosecco. Glera, szczep z którego produkuje się to wino , narodził się właśnie we Friuli, w okolicach miejscowości o tej samej nazwie i dopiero z czasem zawędrował do okolic Treviso, gdzie obecnie znajduje się prawdziwe zagłębie Prosecco.

Pisemne przekazy ze średniowiecza wspominają o Raiboli (Ribolli) z Istrii i Collio, dalej pojawia się Terrano, Pignolo i Picolit. To tylko najsłynniejsze i uprawiane po dziś dzień autochtoniczne odmiany winogron, dające jedyne w swoim rodzaju wina. Na uwagę zasługuje także doskonały Tocai, zwany Friulano, aromatyczny Sauvignon, słodkie Verduzzo oraz Refosco dal Peduncolo Rosso, czerwone wino o niezwykłej świeżości i strukturze.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po: