Informacje o regionie
Region ten można podzielić na dwa podregiony czyli Friuli z prowincjami Udine i Pordenone oraz Wenecja Julijska z główna prowincją Triest. Winorośl znana była tutaj już w XIII i XII wieku przed Chrystusem, Pliniusz Stary pisał, że istnieją tutaj
przyjemnewina, wśród których Pucinum - dzisiejsze Prosecco. Glera, szczep z którego produkuje się to wino , narodził się właśnie we Friuli, w okolicach miejscowości o tej samej nazwie i dopiero z czasem zawędrował do okolic Treviso, gdzie obecnie znajduje się prawdziwe
zagłębieProsecco.
Pisemne przekazy ze średniowiecza wspominają o Raiboli (Ribolli) z Istrii i Collio, dalej pojawia się Terrano, Pignolo i Picolit. To tylko najsłynniejsze i uprawiane po dziś dzień autochtoniczne odmiany winogron, dające jedyne w swoim rodzaju wina. Na uwagę zasługuje także doskonały Tocai, zwany Friulano, aromatyczny Sauvignon, słodkie Verduzzo oraz Refosco dal Peduncolo Rosso, czerwone wino o niezwykłej świeżości i strukturze.