Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Górna Adyga (Alto Adige-Südtirol) - autonomiczny region Włoch, posiadający odrębny status, położony w północnej części kraju o powierzchni zaledwie 7.400 km2. Jest to region typowo górski, z pasmem Dolomitów, którego jeden z najwyższych szczytów to Marmolada ze słynnym lodowcem, sięgający wysokości 3.300 m.

Dzięki doskonałym warunkom klimatycznym cechującym się dużymi różnicami temperatur pomiędzy poszczególnymi porami roku a także pomiędzy dniem a nocą, o Górnej Adydze mówi się, że to mały region z wielkimi winami. Na ponad pięciu tysiącach hektarów rosną winnice, które rodzą doskonałej jakości winogrona. Również tutaj tradycja uprawy winorośli sięga czasów etruskich i rzymskich.

Najbardziej popularny szczep to Schiava w odmianie Grossa, Grigia i Gentile, która daje delikatne czerwone wino, typowe dla okolic Bolzano (strefa Gries), Santa Maddalena oraz Lago di Caldaro (Jezioro Caldaro). Innym równie znanym szczepem jest Lagrain, który daje wino o mocniejszej strukturze i doskonałej harmonii tzw. dunkel, szczególnie po okresie leżakowania w drewnie. Lagrain posiada także wersję typu Riserva, dla dobrych roczników i może być winifikowany również jako wino różowe - kretzer.

Producenci w regionie

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po: