Górna Adyga (Alto Adige-Südtirol) - autonomiczny region Włoch, posiadający odrębny status, położony w północnej części kraju o powierzchni zaledwie 7.400 km2. Jest to region typowo górski, z pasmem Dolomitów, którego jeden z najwyższych szczytów to Marmolada ze słynnym lodowcem, sięgający wysokości 3.300 m.
Dzięki doskonałym warunkom klimatycznym cechującym się dużymi różnicami temperatur pomiędzy poszczególnymi porami roku a także pomiędzy dniem a nocą, o Górnej Adydze mówi się, że to
mały region z wielkimi winami
. Na ponad pięciu tysiącach hektarów rosną winnice, które rodzą doskonałej jakości winogrona. Również tutaj tradycja uprawy winorośli sięga czasów etruskich i rzymskich.
Najbardziej popularny szczep to Schiava w odmianie Grossa, Grigia i Gentile, która daje delikatne czerwone wino, typowe dla okolic Bolzano (strefa Gries), Santa Maddalena oraz Lago di Caldaro (Jezioro Caldaro). Innym równie znanym szczepem jest Lagrain, który daje wino o mocniejszej strukturze i doskonałej harmonii tzw.
dunkel
, szczególnie po okresie leżakowania w drewnie. Lagrain posiada także wersję typu Riserva, dla dobrych roczników i może być winifikowany również jako wino różowe -
kretzer
.
Chyba najbardziej kojarzonym z tym górskim regionem jest biały szczep aromatyczny, zwany z niemieckiego Gewürztraminer - Traminer Aromatyczny. Uprawia się go w klasycznej strefie miasteczka Termeno - Tramin. Jego charakterystyka to intensywność aromatyczna z nutą owoców liczi. Górna Adyga to zresztą prawdziwe bogactwo szczepów aromatycznych, takich jak Moscato Rosa i Moscato Giallo - Moscato Różowe i Żółte oraz różnorodność doskonałych gatunków białych, typu Kerner, Muller Thurgau czy Sylvaner.
Oprócz walorów turystycznych Górnej Adygi słynącej z doskonale przygotowanych tras narciarskich,każdy, kto ceni sobie naprawdę dobre i niepowtarzalne wina z pewnością odnajdzie tutaj takie wino, do którego chętnie będzie powracał.