Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Grupa Fratelli Masturzo czerpie swoje doświadczenie  z długoletniej tradycji, ponad wiekowej,  rodziny Masturzo w uprawie drzewek oliwnych i produkcji oliwy.

Historia Rodziny rozpoczyna się w Arola di Vico Aquense, małej miejscowości na wybrzeżu  Sorrento, słynącej z dobrego i świeżego powietrza oraz czystej wody. Wszystkie te czynniki są niezbędne do produkcji jakościowego wina, serów czy oliwy. Już w roku 1870 członkowie rodziny produkowali produkty serowarskie, oliwę i wino we własnych gospodarstwach. Sprzedawali je w pobliskim Neapolu a począwszy od roku 1900 zaczęli eksportować do Ameryki. Po pierwszej wojnie światowej  postanowili skoncentrować się głównie na uprawie gajów oliwnych i produkcji oliwy.

Wtedy też powstała ich pierwsza firma, Fratelli Masturzo S.N.C, działająca do dzisiaj. Wybudowali pierwszą przetwórnię oliwek w Neapolu, kolejną w Casercie i Venosie ( Bazylikata). I właśnie Bazylikata, ciągle jeden z najmniej zanieczyszczonych i  „najzdrowszych” regionów Włoch, jest miejscem gdzie powstają trzy doskonałe produkty podstawowej konsumpcji: zboże, wino ( słynne Aglianico del Vulture) oraz oliwa extravergine z oliwek .Oliwa z Bazylikaty słynie z doskonałej jakości i jest unikalna w skali światowej , ponieważ wyrabia się ją z dwóch lokalnych i autochtonicznych gatunków Maiatica i Ogliarola. Gaje oliwne rosną na żyznych glebach wygasłego wulkanu Vulture. Delikatność oliwki Maiatica harmonijnie łączy się z zapachem i smakiem oliwki Ogliarola, dzięki czemu pozyskana z nich oliwa doskonale smakuje i posiada perfekcyjne wartości analityczne.

  • Oliwa extravergine z oliwek „Złota Linia”
    1. Producent:
      Fratelli Masturzo
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Pojemność:
      1 l

    Oliwa extravergine z oliwek „Złota Linia” - oliwa extravergine z oliwek tłoczona na zimno. Doskonałej jakości oliwa pochodząca z żyznych upraw wokół wygasłego wulkanu Vulture w Bazylikacie, na południu Włoch. Jest to gatunek oliwy o delikatnym, przyjemnym  zapachu i intensywnym, długo utrzymującym się smaku. Pachnie pomidorami i świeżo skoszoną trawą. Dzięki ręcznemu zbiorowi oliwek (gatunki Ogliarola i Nocellara) oraz starannemu procesowi ich przetwarzania, oliwa ta sprawdza się przede wszystkim na surowo jako dodatek do potraw i sałatek. Bardzo niska kwasowość, na poziomie poniżej 0,25, świadczy o jej bardzo dobrych parametrach jakościowych.

    Zastosowanie: do przyprawiania potraw na głownie na surowo.

    Konserwacja oliwy: po otwarciu szczelnie zamknąć i chronić przed nadmiernym światłem oraz temperaturą.