Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - spółdzielnia winiarska założona w roku 1960 przez niewielką grupę  właścicieli małych winnic położonych wokół miejscowości Manduria, w prowincjach Taranto i Brindisi. Ich celem było wejście na rynek, który zaczął doceniać i poszukiwać mocnych i skoncentrowanych win, o dużej osobowości, właśnie takich jakie rodziły się na ich winnicach. Dzisiaj grupa ta liczy 700 winiarzy, którzy z powodzeniem kontynuują tradycję wina Primitivo di Manduria. Część winnic usytuowana jest tuż przy Morzu Jońskim, tzw. ”Marina”, pozostała część to nasadzenia typu “alberello” (forma niskopiennych drzewek), wystawionych na dobroczynne działanie słońca i morskiego wiatru. Począwszy od roku 2008 cała produkcja Cantolio odbywa się z wykorzystaniem energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii, dzięki zainstalowaniu paneli słonecznych.

Oprócz doskonałego Primitivo nagradzanego na światowych konkursach winiarskich, Spółdzielnia robi też świetną oliwę extravergine d’oliva z zastosowaniem tradycyjnych metod przerobu oliwek.

Gościnny Staff Spółdzielni zachęcił nas do sięgnięcia po ich produkt. Z pewnością jakość wina i nowoczesność zaplecza do jego wytwarzania idzie tutaj w parze z kilkudziesięcioletnią tradycją winiarską. Ich Primitivo w każdej odsłonie jest niepowtarzalne, ciepłe i „genuino”, czyli autentyczne, pozbawione czegokolwiek, co zakłócałoby jego naturalne charakterystyki. Dobre wino od dobrych i serdecznych gospodarzy.

  • Oliwa vergine z oliwek niefiltrowana
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Pojemność:
      3 l

    Oliwa z oliwek z gatunku vergine, tłoczona na zimno, za pomocą procesów mechanicznych. Vergine oznacza kwasowość na poziomie 2%. Należy do gatunku superiore czyli jest to produkt o wysokich walorach jakościowych z zawartością kwasów jednonienasyconych na poziomie 75,2 gr.   

    Zastosowanie: do szerokiego stosowania w kuchni, zarówno do smażenia jak i przyprawiania potraw na surowo.

    Konserwacja oliwy: po otwarciu szczelnie zamknąć i chronić przed nadmiernym światłem oraz temperaturą.

  • Oliwa vergine z oliwek niefiltrowana
    Oliwa vergine z oliwek niefiltrowana
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
  • Oliwa extravergine z oliwek niefiltrowana
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Pojemność:
      3 l

    Oliwa z oliwek z gatunku extravergine, tłoczona na zimno, za pomocą procesów mechanicznych. Extravergine oznacza kwasowość poniżej 0,8%. Należy do gatunku superiore czyli jest to produkt o wysokich walorach jakościowych z zawartością kwasów jednonienasyconych na poziomie 75,2 gr.

    Zastosowanie: do szerokiego stosowania w kuchni, zarówno do smażenia jak i przyprawiania potraw na surowo.

    Konserwacja oliwy: po otwarciu szczelnie zamknąć i chronić przed nadmiernym światłem oraz temperaturą.

  • Oliwa extravergine z oliwek niefiltrowana
    Oliwa extravergine z oliwek niefiltrowana
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia