Informacje o producencie
Wina Włoskie
Opcje wyszukiwania
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 5
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 35
Produktów: 36
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 5
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Fiano. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych winnicach w prowincjach Benevento i Avellino, w północno-wschodniej części regionu. Nazwa szczepu pochodzi z łacińskiego Vitis Apiane i nawiązuje do słodyczy gron, ulubionych przez pszczoły. Wysokość usytuowania winnic i duże różnice temperatur sprawiają, że wino to jest niezwykle finezyjne i cechuje się zdecydowana nutą aromatyczną. Fiano posiada duży potencjał starzenia i uwydatnia swoje zalety nawet po kilku latach od zabutelkowania.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: złożony, aromatyczny, nuty białych kwiatów, owocu gruszki i owoców w syropie.
Smak: miękki, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
Łączenie z potrawami: doskonale do dań bogatych w aromaty i konsystencję, do dań na bazie ryb i owoców morza, do pieczeni z białego mięsa w sosach.
Temperatura serwowania: 8°C.
Zawartość alkoholu: 12,5 %.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnic usytuowanych w strefie Gavi, położonej w południowo-zachodnim Piemoncie, w okolicach Alessandrii. Uchodzi za najlepsze jakościowo wino uzyskiwane z popularnego w całym regionie Cortese.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: delikatny, owocowo-kwiatowy.
Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do zimnych przystawek, do dań na bazie ryb i owoców morza.
Temperatura serwowania: 10º/12ºC.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone jest szlachetną pochodną Valpolicelli, najsłynniejszego wina regionu. Moc i aromaty Amarone są efektem specjalnej metody wytwarzania tego wina. Dojrzałe winogrona poddane są procesowi podsuszania w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach. W styczniu lub lutym następującym po zbiorach zostają one poddane fermentacji i leżakowaniu przez kilkanaście miesięcy w drewnie. Jest to wino wymagające, które doskonale łączy się z potrawami o dużej strukturze na bazie mięs i sosów.
Kolor: ciemnogranatowy, połyskliwy.
Zapach: intensywny, złożony, eteryczny, nuty wiśni w spirytusie i słodkich przypraw.
Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o dużej strukturze na bazie mięs głównie wołowiny, pieczeni mięsnych i duszonych, również w sosach, do dziczyzny.
Temperatura serwowania: 20°C.
Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Coda di Volpe. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Dosłowne tłumaczenie nazwy szczepu oznacza lisi ogon i nawiązuje do charakterystycznego kształtu kiści winogron tego gatunku. Antyczny szczep silnie związany z terytorium sannickim, stanowi ekspresję tej strefy i cechuje się mocno zaznaczoną nutą mineralną, wręcz słonawą. Swego czasu Coda di Volpe stanowiła jedynie dodatek do innych białych win, dzisiaj natomiast z powodzeniem sprawdza się jako przyjemne wino jednoszczepowe.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: złożony, nuty białych owoców, gruszki i brzoskwini br> Smak: wytrawny, świeży , mineralny.
Łączenie z potrawami: doskonale do dań na bazie ryb i owoców morza, również do ryb z pieca i grilla, do warzyw w delikatnych sosach.
Temperatura serwowania: 8°C.
Zawartość alkoholu: 12,5 %.
Wino wytrawne czerwone ze szczepów autochtonicznych toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano Toscano. Jest to gatunek wina Chianti ze strefy Colli Senesi – Wzgórza Sieneńskie, obejmujące prowincję Sieny. Połączenie pięciu szczepów stanowi klasyczną recepturę wina Chianti. Dzięki dodatkowi białych winogron Malvasii i Trebbiano powstaje wino delikatne, z lekką kwiatową nutą. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw, jest to wino do picia do posiłku na co dzień.
Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
Zapach: winny, z nutą kwiatu fiołka.
Smak: harmonijny, okrągły.
Łączenie z potrawami: od przystawki po danie główne, za wyjątkiem ryb.
Temperatura serwowania: 16°/18ºC.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino. Kolejne Chianti z podstrefy Rufina naszego dostawcy Dreolino, tym razem w wersji Riserva z rocznika 2016. Mocne i skoncentrowane wino poddane prawie dwuletniemu czasowi leżakowania w małych beczkach drewnianych typu barrique. Pachnie dojrzałymi czerwonymi owocami, w smaku pełne, eleganckie, o długim finiszu. Jak każda Riserva powstaje tylko w najlepszych rocznikach, tak więc wino to będzie dobrze smakować nawet za kilka lat.
Najlepiej podać ją do dziczyzny (dzika, bażanta, zająca) albo do długo sezonowanych serów.
Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
Zapach: złożony, bogaty, nuty dojrzałych owoców i przypraw, delikatnego drewna.
Smak: aksamitny, harmonijny, elgancki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny oraz do długo sezonowanych serów.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, ze strefy Irpinia, o nazwie Greco. Greco di Tufo to biała apelacja win z klasyfikowanych jako DOCG, niektórzy uważają że to właśnie Greco di Tufo jest wręcz najlepszym białym winem pośród wszystkich win z Południowych Włoch. Nazwa szczepu - Greco, sugeruje ,że sprowadzili je do Włoch starożytni Grecy (dokładnie z Tesalii), miasteczko Tufo natomiast dzięki swemu specyficznemu mikroklimatowi i glebie, stworzyło dla tego gatunku idealne warunki rozwoju. Zbiór winogron odbywa się w drugiej dekadzie października, wino po kilku miesiącach leżakowania w stalowych zbiornikach jest gotowe do zabutelkowania na wiosnę po wendemii. Bogactwo struktury, aromatu i żywotności, tak właśnie smakuje Greco.
Kolor: złoty.
Zapach: intensywnie owocowy, nuty brzoskwini i suszonych moreli.
Smak: wytrawny, mineralny, ciepły.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb.
Temperatura serwowania: 11°/12°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Aleatico. Ten lokalny szczep upodobał sobie przede wszystkim strefę wybrzeża i wyspy toskańskie, ale w przeszłości uprawiany był także w głębi regionu i bardzo ceniony ze względu na aromaty i naturalną słodycz. Swego czasu praktycznie wszędzie po posiłku częstowano gości kieliszkiem Aleatico, dzisiaj zdecydowanie bardziej popularne jest Vin Santo. Jednak nasi partnerzy z Fattorii cały czas obsadzają jedną ze swoich winnic tym właśnie gatunkiem, dbając o zachowanie tradycji. Zebrane winogrona podsuszane są na specjalnych siatkach przez około miesiąc, tak aby uzyskać wysoką koncentrację cukrów i zachować potencjał aromatyczny, owocowo-różany. Pięknie pachnie i nie męczy słodyczą, bardzo oryginalne wino.
Kolor: granatowy z refleksami ceglanymi.
Zapach: intensywny, aromatyczny, nuty różane.
Smak: ciepły, rześki, delikatny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, kruchych ciasteczek, kruchych ciast z owocami, także do serów (odrobinę sezonowanych), do delektowania się po posiłku.
Temperatura serwowania: 16°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów sardyńskich Vernacci i Vermentino. Niezwykle eleganckie i oryginalne wino, poddane fermentacji w małych beczkach z dębu francuskiego. Pochodzi ze strefy Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso, w północno zachodniej części wyspy. "Terresinis" czyli odniesienie do terytorium malowniczego Półwyspu Sinis. Sardynia kojarzona zazwyczaj z Vermentino akurat w tej strefie ma do zaoferowania równie dobrą a mniej znaną Vernaccię. Delikatna a zarazem ładnie zbudowana, aromatyczna i bogata w smaku. Wino, które z pewnością zadowoli zwolenników win białych.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: aromatyczny, nuty dojrzałego ananasa i melona, delikatna nuta wanilii.
Smak: pełny, miękki, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, do białych mięs w sosach.
Temperatura serwowania: 12°/14°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, ze strefy Irpinia, o nazwie Fiano. „Vitis appianae” tak brzmi oryginalna łacińska nazwa szczepu, ulubionego przez pszczoły, bo bardzo słodkiego. Dzięki tak wysokiej słodyczy winogron Fiano daje wina o dużym potencjale alkoholowym, mocne, dobrze zbudowane ale też przyjemnie aromatyczne i rześkie. Co więcej Fiano jako jedno z niewielu win białych nie boi się upływu czasu, spokojnie zachowuje swoje właściwości przez kilka lat od wendemii. Fiano naszego producenta rośnie na winnicach usytuowanych na 480 m n.p.m. Zbiór winogron odbywa się pod koniec października, wino przez dwa miesiące fermentuje w kontakcie ze skórkami i przez ponad pół roku odpoczywa w butelce.
Kolor: złoty.
Zapach: złożony, intensywny, nuty suszonej moreli, magnolii, ananasa, prażonych orzechów, owoców egzotycznych.
Smak: wytrawny, ciepły, miękki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, szczególnie do ryb smażonych. Wybornie smakuje te z do pieczonych żeberek jagnięcych.
Temperatura serwowania: 11°/12°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.