Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cantine Paololeo Srl – rodzinna firma winiarska ze słonecznego Salento w Apulii, z miejscowości San Donaci w prowincji Bari. Początki ich historii sięgają poprzedniego stulecia, kiedy to dziadek dzisiejszego właściciela, Paolo, robił wino na potrzeby rodziny i znajomych. Z czasem wino stało się ich zajęciem codziennym a w roku 1989 powstała obecna siedziba i nowoczesna przetwórnia. Zmieniają się czasy, zmieniają się techniki winifikacji ale przywiązanie do tradycji pozostaje niezmienne, szczególnie w takim miejscu jak to niewielkie miasteczko w „obcasie” południowej Italii.

Wina z lokalnych gatunków Negroamaro, Primitivo, Nero di Troia, Susumaniello,Malvasia Bianca dominują w ofercie tego producenta i w zależności od linii przybierają różne etykiety ale zawsze gwarantują dobrą jakość. Cantine Paololeo są nagradzane i wyróżnianie przez międzynarodowe i włoskie autorytety winiarskie jak Decanter czy Gambero Rosso.

Nie może być jednak lepszej gwarancji jakości niż osoba enologa i członka rodziny, Nicola Leoz , który swoją powołanie formułuje następująco: „Wino jest rezultatem nierozerwalnej więzi pomiędzy terenem, drzewkiem winnym, klimatem i człowiekiem. Takie połączenie, które na pozór wydaje się być wzorem matematycznym codziennie podlega weryfikacji i tylko poszanowanie natury oraz pasja do tego szlachetnego zajęcia pozwalają nam za każdym razem osiągać taki sam rezultat.”

Bardziej obrazowo nie można opowiedzieć o swoim zajęciu, potwierdzenie szczerości tych słów odnajdziecie Państwo w winach od naszego partnera z Salento. Ciepłe, słoneczne i autentyczne.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Malvasia Bianca - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Paololeo Srl
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Malvasia Bianca
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Malvasia Bianca di Lecce - Biała Malwazja z Lecce. Należy do dużej rodziny Malwazji wywodzących się z Grecji, z miasta Monemvasia na Peloponezie, rozpowszechniła się natomiast głównie w prowincji Brindisi, Lecce i Taranto. Pobliska Apulia w wiekach średnich była miejscem wymiany handlowej białych win, przybywających właśnie z Grecji i z Krety. Wino o niskiej kwasowości i o przyjemnej nucie aromatycznej.

    Kolor: żółty słomkowy.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty owocu mango i melona.

    Smak: miękki, pełny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, do sosów makaronowych na bazie warzyw.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Malvasia Bianca - Wino włoskie białe wytrawne
    Malvasia Bianca
    Cantine Paololeo Srl - Apulia
    Malvasia Bianca
    IGT Salento - 2016 - 0.75 l
  • Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Paololeo Srl
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Primitivo. Klasyczne wydanie popularnego w całym regionie wina ze szczepu o tej samej nazwie. Pochodzi ze strefy Salento, z okolic Brinidisi, z winnic położonych w miasteczku San Donaci. Wino nieleżakowane w drewnie o wyrazistej nucie owocowej, miękkie i przyjemne w smaku.

    Kolor: czerwony, rubinowy ciemny, z refleksami fioletowymi.

    Zapach: złożony, nuty jeżyny, jagód, śliwki, dojrzałej czereśni, dojrzałego owocu winogron.

    Smak: miękki, ciepły, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do większości potraw na bazie mięs oraz do wędlin.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Primitivo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo
    Cantine Paololeo Srl - Apulia
    Primitivo (100%)
    IGT Salento - 2016 - 0.75 l
  • Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Paololeo Srl
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Nazwa nawiązuje do koloru kiści winogron negro, czyli ciemny, czarny i smaku - amaro, czyli gorzki, tak jak lekko goryczkowaty, charakterystyczny posmak wina. Nieleżakowane w drewnie, ciepłe i konsystentne Negroamaro jest bardzo lubiane szczególnie przez zwolenników win półwytrawnych, dzięki przewadze owocu nad kwasowością. Podobnie jak Primitivo pochodzi z winnic usytuowanych w miasteczku San Donaci.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty jeżyny, jagód, wiśni, granatu, dojrzałej czereśni, delikatna nuta przypraw.

    Smak: miękki, ciepły, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do pulpetów mięsnych, do pierożków ravioli z sosem bolońskim, do żeberek wieprzowych z grilla, do pieczeni z udźca jagnięcego.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Negroamaro
    Cantine Paololeo Srl - Apulia
    Negroamaro (100%)
    IGT Salento - 2016 - 0.75 l
  • Susumaniello - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Paololeo Srl
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Susumaniello (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Susumaniello. Ten niezwykły i unikalny szczep występuje jedynie w strefie Salento, w okolicach Brindisi i Lecce. Obsadzano go dawniej razem z Negroamaro i Czarną Malwazją po czym łączono w jedną całość w winie tak, aby uzyskać wino mało kwasowe i nasycone kolorem. Dzisiaj jest winem „in purezza” czyli jednoszczepowym. Jego nazwa Susumaniello, to dialektalne określenie osła ,maniello. Ponieważ drzewko winorośli tego szczepu rodzi nieprawdopodobną ilość owoców, skojarzono je z jucznie obładowanym osiołkiem. Skojarzenie sympatyczne, aczkolwiek nie do końca prawdziwe, bo winorośl ta z roku na rok rodzi coraz mniej winogron, a w dziesiątym roku od nasadzenia ich ilość to maksymalnie 1 kg. Susumaniello to wino niezwykle oryginalne i przyjemne. Pełne i miękkie w smaku uwodzi delikatnością tanin i świeżością.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.

    Zapach: złożony, owocowy, nuty czereśni, granatu, malin.

    Smak: harmonijny, pełny, miękki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do nadziewanych bakłażanów i papryki, do orechiette z kalarepą, do sosów z dodatkiem grzybów, do pieczeni mięsnych i wędlin.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Susumaniello - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Susumaniello
    Cantine Paololeo Srl - Apulia
    Susumaniello (100%)
    IGT Salento - 2016 - 0.75 l
  • Nero di Troia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Paololeo Srl
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Nero di Troia (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nero di Troia. To jeden z najstarszych i charakterystycznych szczepów Apulii środkowo-północnej. Najprawdopodobniej wywodzi się z Azji Mniejszej (hellenistyczna Troja), według innych przekazów chodzi o miasto Troja niedaleko Foggi. Zadomowił się tam albański szczep z okolic miasta Cruja, po włosku ciągle Troia. Niezależnie od pochodzenia Nero di Troia dla zwolenników win z upalnego Salento będzie wielką przyjemnością delektowania się. Pochodzi z winnic usytuowanych na łagodnych pagórkach o nazwie Colline dell’alta Murgia. Pomimo miękkiej struktury i mocnej budowy nie brak mu świeżości i wigoru.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: intensywny, pełny, nuty owocowe malin i jagód.

    Smak: mocny, ciepły.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, dziczyzny, do wędlin i serów sezonowanych.

    Temperatura serwowania: 18°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Nero di Troia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Troia
    Cantine Paololeo Srl - Apulia
    Nero di Troia (100%)
    IGT Salento - 2016 - 0.75 l
  • Salice Salentino Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Paololeo Srl
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro, Malvasia Nera di Lecce
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów Negroamaro i Malvasia Nera di Lecce. Nazwa Salice Salentino to także nazwa miasta na północ od Lecce oraz apelacji, klasyfikowanej jako DOC. Już od początków VI wieku przed Chrystusem wytwarzano tam wino, tak więc tradycja winiarska ma swoje historyczne uzasadnienie. Połączenie dwóch lokalnych szczepów daje wino o wyraźnej nucie owocowej, łagodnie taniczne.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: bogaty, delikatny, owocowy.

    Smak: łagodnie taniczny, pełny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs i do serów.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Salice Salentino Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Salice Salentino Rosso
    Cantine Paololeo Srl - Apulia
    Negroamaro, Malvasia Nera di Lecce
    DOC - 2016 - 0.75 l