Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cantine Nicosia - producent win z Sycylii, z miejscowości Trecastagni, niedaleko Katanii. Jest to firma rodzinna z solidną tradycją winiarską i silnie związana z terytorium wulkanu Etna, na południowym wschodzie wyspy. Francesco Nicosia w roku 1898 założył wytwórnię win, w czasach kiedy wina z Sycylii produkowano w ogromnych ilościach i eksportowano na cały świat. Już wtedy doceniano urok wulkanicznego i mineralnego wina z Etny. Na przestrzeni dziesięcioleci winiarska panorama Sycylii uległa zdecydowanej transformacji. Dzięki odwadze i wytrwałości aktualnego właściciela Carmelo Nicosia wraz z synami Francesco i Graziano, Cantine Nicosia są dzisiaj szanowaną i znaną marką na całej wyspie. Zaangażowano duże środki w modernizację zaplecza technologicznego oraz w projekt winnic przyjaznych środowisku, z niewielkim lub prawie zerowym wykorzystaniem środków chemicznych. Winnice Nicosii rozciągają się w większości w granicach apelacji Etna DOC, czyli w bezpośrednim sąsiedztwie wciąż aktywnego wulkanu Etna. Tutaj rodzi się autochtoniczne, czerwone Nerello Cappuccio i Nerello Mascalese oraz białe Carricante. Winnice w innej, wysuniętej bardziej na południe części wyspy, to okolice miasteczka Vittoria, skąd wywodzi się póki co jedyne wino sycylijskie sklasyfikowane jako DOCG Cerasuolo di Vittoria, z lokalnych szczepów Nero d'Avola i Frappato.

Przekazywana z pokolenia na pokolenie pasja uprawy winnic sprawiły, że wina z Cantine Nicosia są autentyczne i warte spróbowania aby zrozumieć, co kryje się za określeniem wina z wulkanu.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po: