Informacje o producencie
wulkanicznegoi mineralnego wina z Etny. Na przestrzeni dziesięcioleci winiarska panorama Sycylii uległa zdecydowanej transformacji. Dzięki odwadze i wytrwałości aktualnego właściciela Carmelo Nicosia wraz z synami Francesco i Graziano, Cantine Nicosia są dzisiaj szanowaną i znaną marką na całej wyspie. Zaangażowano duże środki w modernizację zaplecza technologicznego oraz w projekt winnic przyjaznych środowisku, z niewielkim lub prawie zerowym wykorzystaniem środków chemicznych. Winnice Nicosii rozciągają się w większości w granicach apelacji Etna DOC, czyli w bezpośrednim sąsiedztwie wciąż aktywnego wulkanu Etna. Tutaj rodzi się autochtoniczne, czerwone Nerello Cappuccio i Nerello Mascalese oraz białe Carricante. Winnice w innej, wysuniętej bardziej na południe części wyspy, to okolice miasteczka Vittoria, skąd wywodzi się póki co jedyne wino sycylijskie sklasyfikowane jako DOCG Cerasuolo di Vittoria, z lokalnych szczepów Nero d'Avola i Frappato.
Przekazywana z pokolenia na pokolenie pasja uprawy winnic sprawiły, że wina z Cantine Nicosia są autentyczne i warte spróbowania aby zrozumieć, co kryje się za określeniem
wina z wulkanu.