Informacje o producencie
Wina Włoskie
Opcje wyszukiwania
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 5
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 35
Produktów: 36
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 5
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Wino wytrawne czerwone ze szczepów Montepulciano i Sangiovese. Pochodzi z pagórkowatych winnic regionu Marche, jest również sztandarowym winem naszego producenta, bo robi się je niezmiennie od 1985 roku. Tornamagno poddane jest starannej i długiej fermentacji. Przez ponad dwa lata starzone jest w zbiornikach stalowych, następnie przez ponad rok leżakuje w małych beczkach z dębu francuskiego barrique, po czym odpoczywa w butelce. Owocowe Montepulciano harmonijnie łączy się ze zdecydowanym i tanicznym Sangiovese.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy z refleksami bordowymi.
Zapach: intensywny, bogaty, nuty dojrzałych owoców i konfitury wiśniowej, złożony, nuty płatków róży i suszonych kwiatów.
Smak: mocny, aksamitny, ciepły, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, do soczystych mięs w aromatycznych przyprawach, do trufli, do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, do jagnięciny przyprawionej czosnkiem i rozmarynem.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino deserowe, czerwone, słodkie, lekko musujące. Unikalne w swoim rodzaju bo pochodzące ze szczepu aromatycznego Brachetto - uprawianego jedynie w Piemoncie. Nivasco to nazwa doliny niezbyt nasłonecznionej , osłoniętej lasem gdzie rozciągają się winnice, z których pochodzi Brachetto. Szczepy aromatyczne cechują się dużą intensywnością zapachową wyczuwalną potem w winie. Naturalna fermentacja sprawia, że to lekkie i przyjemne wino o żywym i połyskliwym kolorze zachowuje swoje pierwotne aromaty truskawek i poziomek, z nutą delikatnego piżma.
Kolor: czerwony, rubinowy, połyskliwy.
Zapach: nuty truskawki, poziomki, delikatnego piżma.
Smak: słodki, delikatny.
Łączenie z potrawami: do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek, owoców w syropie, deserów lodowych (doskonałe do lodów z truskawkami) oraz do deserów na bazie czekolady.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 6%.
Wino wytrawne różowe z połączenia autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Przyciąga uwagę przede wszystkim zabawną etykietą, zachęcającą do uśmiechu i wypicia tego wina w sympatycznym towarzystwie. Bardzo przyjemne różowe wino, które najlepiej smakuje w lecie. Chłodne świetnie nadaje się jako aperitif i jest równie dobre do każdego lekkiego posiłku. Sama przyjemność delektowania się, pochodzi z upraw biologicznych.
Kolor: różowy, czereśniowy.
Zapach: ciepły, owocowy, delikatne nuty kwiatowe.
Smak: ciepły, owocowy, przyjemnie kwasowy.
Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek i wędlin, do serów, praktycznie do każdego lekkiego posiłku.
Temperatura serwowania: 14°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne musujące białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Glera. Jest to rodzaj wina o nazwie Prosecco, bardzo popularnego wina musującego we Włoszech i wśród koneserów na całym świecie. Jego lekkość i rześkość sprawia, że jest niezastąpionym dodatkiem do apertifu oraz do świętowania wszelkiego rodzaju uroczystości. Prosecco autorstwa Ornelli należy do kategorii Millesimato, czyli rocznikowej oraz jest winem delikatnie wytrawnym, o zawartości cukru na poziomie 12/20 gr/l ( Extra Dry). Winogrona szczepu Glera pochodzą ze strefy objętej denominacją Prosecco DOC.
Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
Perlage: delikatny, długo utrzymujący się.
Zapach: delikatny, nuty zielonego jabłka, nuty kwiatowe bukszpanu i glicyny.
Smak: rześki, przyjemny, lekki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do lekkich przekąsek i przystawek.
Temperatura serwowania: 8°/10°C.
Zawartość alkoholu: 11,5%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja Valtelliny Superiore o nazwie Prugnolo. Jest to ozdobny krzew o czerwono-fioletowych owocach, rosnący na zboczach winnic usytuowanych na wysokości dochodzącej do 600 m n.p.m. Przez 12 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, użytych poprzednio do starzenia najszlachetniejszego gatunku Valtelliny, zwanego Sfursat i przez kolejnych 9 miesięcy w butelce.
Kolor: czerwony rubinowy.
Zapach: owocowy, nuty śliwki, czereśni, orzecha.
Smak:harmonijny,elegancki .
Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny i serów sezonowanych.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Podawać w dużych kieliszkach.
Zawartość alkoholu: 14%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Świetna Riserva z rocznika 2011, ze specjalnej selekcji gron Sangiovese, z jednej winnicy o nazwie Tenuta La Gabbiola. Jest to klasyczne Chianti starannie opracowane, z certyfikatem wina biologicznego. Rocznik 2011 był dla Toskanii bardzo dobry, niektórzy mówią wręcz o roczniku podręcznikowym, który oczywiście umożliwił zrobienie Riservy. Przez 20 miesięcy wino leżakowało w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Potęga wielkiego szczepu Toskanii przebija się w tym winie z wielka mocą i finezją. Aksamit struktury, moc alkoholu i głębia aromatu wspaniale komponują się w jedną całość. Bogactwo zapachów to niuansy owocowo-kwiatowe po przyprawy i wypalane drewno. Niezwykle miękkie i harmonijne, ujmujące złożonością struktury. Amatorzy klasyki toskańskich win na pewno będą usatysfakcjonowani.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny, głęboki.
Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty czereśni i jeżyny, fiołków, irysa z akcentami czarnego przypraw i tabaki.
Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steku po florencku, do pieczeni mięsnych w sosach, do wieprzowiny w każdej odsłonie (również prosiaka z rusztu).
Temperatura serwowania: 20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jest to Riserva dla wersji Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Sassella, usytuowanych na wysokości około 500 m n.p.m.. Przez dwa lata leżakowało w dużych beczkach z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce.Wino o bardzo dużej mocy i strukturze, idealnie łączy się z daniami na bazie pieczeni mięsnych i dziczyzny.
Kolor: czerwony, rubinowy.
Zapach: delikatny, złożony smak, nuty owocowo-rodzynkowe.
Smak: aksamitny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Podawać w dużych kieliszkach.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. To kolejny rodzaj Barbaresco tego samego producenta, pochodzący z winnicy o nazwie Cavanna, usytuowanej w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na zachód. Podobnie jak inne rodzaje tego szlachetnego wina, leżakuje ono przez 24 miesiące w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez co najmniej sześć miesięcy w butelce.
Kolor: bordowy, połyskliwy.
Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
Temperatura serwowania: 16/18°C.
W dużych kieliszkach typu burgund.
Zawartość alkoholu: 13,5%
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Syrah. Tenuta La Gabbiola to nazwa winnicy prowadzonej według zasad upraw biologicznych, z minimalnym wykorzystaniem środków chemicznych. Tereny natury gliniasto – grubo piaszczystej rodzą dorodne grona Sangiovese i Syrah, o dużym potencjale aromatycznym. Wendemia odbywa się ręcznie, po kilkunastu dniach fermentacji młode wino przechodzi do beczek dębowych o pojemności 2500 litrów, w których pozostaje przez ponad rok. Dzięki temu uwalnia się całe bogactwo aromatyczno-smakowe doskonałego Chianti Classico, które zachowuje harmonię pomiędzy delikatnymi niuansami drewna a świeżym owocem. Bardzo dobre.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowo z akcentami czarnego pieprzu.
Smak: ciepły, miękki, świeży, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steka po florencku, do pieczeni mięsnych.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone z lokalnych czerwonych gatunków winorośli, uprawianych w strefie Colli Euganei. Łagodne wzgórza, na których usytuowane są winnice oraz ich odpowiednia ekspozycja na słońce a także wulkaniczne podłoże, sprawiają, że tutejsze czerwone wina są bardzo dobre. Nie są to wina mocno i potężnie zbudowane, ich zaletą jest subtelność i oryginalność w porównaniu do innych win z gatunków tak zwanych międzynarodowych. Colli Euganei Rosso jest winem niezwykle przyjemnym w smaku, o ładnym, owocowym zapachu i łagodnej taniczności.
Jest to idealne wino do posiłku, zarówno sosy makaronowe jak i mięso będą wyborne smakować w jego towarzystwie.
Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi.
Zapach: złożony, intensywny, nuty czereśni, czarnej porzeczki
Smak: wytrawny, pełny, miękki.
Łączenie z potrawami: do sosów makaronowych, do dań na mięs białych i czerwonych.
Temperatura serwowania: 16°/ 18°C.