Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche. Klasyczna strefa upraw tego szczepu obejmuje kilka miasteczek w prowincji Asti, wśród których Castagnole Monferrato. Jego pochodzenie dokładnie nie jest znane natomiast cecha charakterystyczna Ruche to intensywny bukiet zapachowy z nutami róży i fiołka. Przez wiele lat szczep ten znany był jedynie lokalnie, potem prawie zupełnie o nim zapomniano i dopiero w latach osiemdziesiątych XX wieku nastąpił powrót Ruche do grona oryginalnych i niepowtarzalnych win Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, aromatyczny, nuty róży, fiołka, dojrzałej czereśni, maliny, moreli.
    Smak: aksamitny, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs i sosów mięsnych, szczególnie dobrze łączy się z dziczyzną - z zającem, dzikiem, jeleniem.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rebus Ruche di Castagnole Monferrato
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Ruche (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Cinque Colli Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo, Cabernet Sauvignon
    4. Apelacja:
      DOC Controguerra
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano di Abruzzo z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Nazwa Cinque Colli oznacza pięć wzgórz i nawiązuje do strefy pochodzenia wina zwanej Controguerra. Obejmuje ona pięć miasteczek w prowincji Teramo, w północnej części regionu Abruzzo. Riserva z rocznika 2009 przez ponad rok leżakowała w drewnie i kilka miesięcy w butelce. Połączenie lokalnego Montepulciano z Cabernet Sauvignon dało wino o mocnej budowie, harmonijne i ciepłe.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty czarnej porzeczki, jeżyny, kakao, czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły, miękki, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, głównie z wołowiny, do jagnięciny i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Cinque Colli Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cinque Colli Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo, Cabernet Sauvignon
    DOC Controguerra - 2014 - 0.75 l
  • Barbera di Asti  Superiore
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Barbera z etykietą Cavale‘ robiona jest tylko w dobrych rocznikach, 2011 dla Piemontu został zakwalifikowany jako bardzo dobry. Cavale‘ to dialektalne brzmienie nazwiska rodziny Cavallero, właśnie dlatego wino to jest wyjątkowe bo stanowi jednocześnie wizytówkę firmy a raczej jakości robionych przez nich win. Ręczny zbiór winogron i staranna selekcja owoców z najlepiej usytuowanych winnic oraz długi proces leżakowania w drewnie dają w rezultacie tę rewelacyjną Barberę. 70% wina leżakuje w małych nowych beczkach barriques a 30% w beczkach po drugim i trzecim użyciu. Połyskliwy rubin, niesamowita głębia koloru i aksamit struktury przekonają każdego zwolennika mocnych i eleganckich win z samego serca Monferrato. Wino na szczególne okazje.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wanilii i wiśni.
    Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do mięs duszonych i z grilla, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti .
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barbera di Asti  Superiore
    Barbera di Asti  Superiore
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Tema Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Bardzo starannie opracowana Riserva z rocznika 2011 jest z pewnością najlepszym  produktem  Spółdzielni Cantolio. Emblematyczna butelka świetnie uzupełnia „szlachectwo genetyczne” (jak deklaruje producent) Primitivo z Mandurii. Przez długie miesiące starzona w małej beczce z dębu francuskiego oddaje ogromny potencjał wspaniałego wina Południa Włoch. Zawiesista i skoncentrowana, bogata w aromaty, mięsista i aksamitna w smaku, nie bez powodu zbiera bardzo dobre oceny znawców wina. Aby właściwie docenić tę Riservę koniecznie trzeba jej spróbować w towarzystwie dobrze przygotowanego steka z wołowiny albo aromatycznej dziczyzny.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty owoców leśnych, wiśni, kakao, konfitur owocowych.

    Smak: pełny, ciepły, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, głównie wołowiny i dziczyzny.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Tema Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Tema Riserva
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Murtas - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Colorino (20%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Najważniejsze wino w gamie naszego producenta, które przede wszystkim oddaje szacunek Murtasowi Terzuoli, od wielu lat zarządzającemu przetwórnią win w Fatorii San Michele. Oprócz cantiniere jak po włosku brzmi jego funkcja, wino to ma być podziękowaniem dla wszystkich pracujących na dobro firmy i jej renomy. Sangiovese pochodzi z najlepszych winnic Fattorii, Colorino z bardzo starej winnicy , która ciągle rodzi świetne owoce a Cabernet  Sauvignon , dla równowagi, z młodej, o dużym potencjale. Winogrona pozostają na drzewkach trochę dłużej niż przy normalnych zbiorach, dzięki czemu zawierają w sobie więcej słodyczy. Każdy gatunek poddany jest oddzielnej fermentacji. Sangiovese następnie leżakuje w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów, Colorino i Cabernet w nowych barriques. Cały ten proces trwa przynajmniej przez 18 miesięcy. Następnie partie wina są ze sobą łączone i przelewane do butelek, w których odpoczywają jeszcze przez kolejne pół roku. Godne uwagi , bardzo starannie opracowane  i ujmujące bogactwem struktury wino. Doskonała rekomendacja Fattorii San Michele.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi, nasycony.

    Zapach: złożony, intensywny, nuty czarnego pieprzu, tabaki, kawy, odrobina kwiatu, polnej trawy.

    Smak: ciepły, aksamitny, z elegancką taniną.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny ( dzik), zając w sosie słodko-kwaśnym, do pieczni z dziczyzny, także do steku po florencku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 4,5%.

  • Murtas - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Murtas
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Colorino (20%)
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2011 - 0.75 l
  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. To kolejny rodzaj Barbaresco tego samego producenta, pochodzący z winnicy o nazwie Cavanna, usytuowanej w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na zachód. Podobnie jak inne rodzaje tego szlachetnego wina, leżakuje ono przez 24 miesiące w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez co najmniej sześć miesięcy w butelce.

    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16/18°C.
    W dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Cavanna
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l
  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Colorino (100%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Colorino. Ciekawe wino uzyskane z tradycyjnie toskańskiego gatunku winogron. Colorino z wł. colore - kolor, jak wskazuje nazwa cechuje się intensywnym kolorem, wręcz atramentowym. Dlatego stanowi ono często dodatek do innych win czerwonych, wzmacniając ich barwę. W tej wersji stanowi doskonały przykład ekspresji wina autochtonicznego.

    Kolor: intensywnie czerwony, wręcz granatowy.
    Zapach: nuty atramentowe.
    Smak: delikatny i elegancki.
    Łączenie z potrawami: idealne do przystawek na bazie wędlin, do lekkich dań mięsnych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Colorino
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Colorino (100%)
    IGT - 2009 - 0.75 l
  • Lagrein - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Lagrein (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Lagrein. Nazwa szczepu pochodzi z łac. lagenaria , co oznacza pękaty zbiornik na wino, wykonany z terakoty. Lagrein to wino o mocnej budowie, także dzięki półrocznemu leżakowaniu w dużej beczce drewnianej. Lagrein jest winem o stosunkowo niskiej taniczności i bogatej nucie aromatycznej. Bardzo przyjemne w smaku, o aksamitnej strukturze i ładnie zaznaczonym owocu.

    Kolor: intensywnie bordowy.
    Zapach: nuty fiołkowe, dojrzałej śliwki, goździków, czekolady.
    Smak: aksamitny, miękki, świeży.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie dziczyzny, pieczeni mięsnych, mięs grillowanych.
    Temperatura serwowania: 14°/16ºC.
    Zawartość alkoholu: 13% .

  • Lagrein - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Lagrein
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Lagrein (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Monferrato Rosso Tutti per Uno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia Barbery, Cabernet Sauvignon i Merlot. Typowo piemoncki szczep w towarzystwie międzynarodowego Cabernet Sauvignon i Merlot, łączy się harmonijnie w winie o nazwie Tutti per Uno – Wszyscy za jednego. Nuty owoców to zasługa Barbery, Cabernet i Merlot dodają winu struktury, barwy i miękkości. Leżakowane w drewnie jest winem o dużej mocy i łagodnej taninie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: złożony,nuty dojrzałych owoców, wanilii i przypraw.
    Smak: wytrawny, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów, dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Monferrato Rosso Tutti per Uno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monferrato Rosso Tutti per Uno
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Grumello Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chiavennasca
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Lombardii (dolina Valtelliny) o nazwie Chiavennasca, inaczej Nebbiolo. Pochodzi z tarasowych górskich winnic w podstrefie Grumello, nieopodal Sondrio, usytuowanych na wysokości 600 m n.p.m. Specjalnie selekcjonowane winogrona z dobrego rocznika 2010 zostały poddane starannej winifikacji. Przez 16 miesięcy wino leżakowało w nowych beczkach z dębu francuskiego i przez dwa lata odpoczywało w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni w spirytusie, fiołka i lukrecji.
    Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs czerwonych i białych, do jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Valtellina Superiore Grumello Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Grumello Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Chiavennasca
    DOCG - 2010 - 0.75 l