Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 5
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 35
Produktów: 36
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 5
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Apelacja DOC Manduria to kilkanaście miasteczek, w większości w prowincji Taranto i tylko 3 w prowincji Brnidisi, gdzie rozpowszechniony w całym regionie gatunek Primitivo daje najlepszy rezultat w postaci doskonałego i mocno skoncentrowanego wina. Nazwa „Mandonion” nawiązuje do tradycji hodowli koni bitewnych przez starożytny lud zamieszkujący tereny dzisiejszej apelacji, zwany Messapiowie (od Messapii pochodzi prawdopodobnie dzisiejsza nazwa Manduria). Winnice rozciągają się wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego, zbiór winogron odbywa się w pierwszej połowie września a wino poddawane jest starzeniu w drewnie przez kilka miesięcy. „Mandonion” zostało nagrodzone złotym medalem w konkursie Berliner Wine Trophy 2014 oraz uzyskało wyróżnienie Gran Menzione na Vinitaly 2014.
Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.
Zapach: nuty czarnej porzeczki, maliny, cynamonu i wanilii.
Smak: ciepły, miękki, aksamitny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potrawy pasta e fagioli (zawiesista zupa z makaronem i fasolą), do lasagni, tłustych kiełbas, do jagnięciny, do pieczeni z udźca wieprzowego.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Zawartość alkoholu: 15%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Pochodzi z samego serca strefy Monferrato, położonej w prowincji Asti. Jest to podstawowa wersja Barbery, nieleżakowana w drewnie. Świeże i przyjemnie owocowe wino, doskonałe do każdego posiłku, głównie na bazie mięs i sosów mięsnych.
Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
Zapach: owocowy, świeży, nuty śliwki, wiśni, owoców leśnych.
Smak: wytrawny, wyrazisty.
Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs potraw na bazie mięs, do mięsnych sosów makaronowych, do mięs z grilla.
Temperatura serwowania: 16°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Jest to gatunek wina Frizzante czyli delikatnie musującego. Kilkumiesięczny, naturalny proces fermentacji wina w dużych zbiornikach stalowych typu autoclave sprawia, że to przyjemne Chardonnay jest bardzo rześkie i lekkie. Doskonałe do aperitifu oraz do picia w letnie upały.
Kolor: żółty słomkowy jasny.
Perlage: delikatny, długo utrzymujący się.
Zapach: delikatny, nuty polnych kwiatów.
Smak: lekki, rześki, mineralny.
Łączenie z potrawami: do aperitifu, do przystawek, do dan na bazie ryb oraz do delikatnych serów.
Temperatura serwowania: 6°/8°C.
Zawartość alkoholu: 11,5%.
Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Aromatyczne i miękkie wino o dobrej strukturze i niskiej kwasowości. Pochodzi z winnic położonych w okolicach Lecce, pachnie dojrzałym białym melonem. W ustach pełne i świeże, z odrobiną nut ziołowych szałwii i anyżu. Przyjemne w smaku, długo wyczuwalne w ustach.
Kolor: żółty słomkowy, z refleksami złotawymi.
Zapach: delikatny, owocowy, białego melona, szałwii i anyżu.
Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs.
Temperatura serwowania: 8°C/10°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Pochodzi z pagórkowatych winnic wokół Werony, w regionie Wenecji. Bardolino będące obok Valpolicelli sztandarowym winem tego regionu słynie ze swej delikatności i przyjemności delektowania się. Nie jest starzone w drewnie, dzięki czemu zachowało ładnie zaznaczoną owocową nutę.
Kolor: czerwony, rubinowy.
Zapach: delikatny, nuty dojrzałych owoców.
Smak: harmonijny, lekki, owocowy.
Łączenie z potrawami: do dań na bazie warzyw i mięs.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Zawartość alkoholu: 12%.
Wino wytrawne białe ze szczepu Pinot Grigio. Pagórkowate winnice wokół Werony w regionie Wenecji rodzą delikatne grona Pinot Grigio. Uzyskane z nich wino posiada przyjemny aromat z nutą kwiatowo owocową.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: delikatny, nuty polnych kwiatów i owoców .
Smak: wytrawny, pełny, harmonijny .
Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do dań na bazie ryb i owoców morza, również do białych mięs.
Temperatura serwowania: 10°/12°C.
Zawartość alkoholu: 12%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Friulano. Tokai z Friuli, zwany potocznie Friulano, aby nie nasuwać skojarzeń ze słynnym winem węgierskim, jest przykładem wina silnie związanego ze swoim terytorium. Występuje w całym regionie, ale w zależności od strefy pochodzenia zmieniają się jego cechy. Friulano z winnicy o nazwie Ronc de Schene posiada ciekawą nutę zapachową, jest winem delikatnym i bardzo przyjemnym pomimo dość wysokiej zawartości alkoholu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do aperitifu i lekkich dań.
Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
Zapach: delikatny, aromatyczny, nuty polnych kwiatów i migdałów.
Smak: wytrawny, rześki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, przystawek i dań na bazie ryb i białych mięs.
Temperatura serwowania: 10°/12°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu autochtonicznego toskańskiego Sangiovese. Najlepsza selekcja gron Sangiovese oraz ich staranna winifikacja daje wino o przepięknej barwie i bukiecie zapachowym. Przez 18 miesięcy leżakuje ono w małej beczce z dębu francuskiego i kolejne trzy lata w butelce. Wino na szczególną okazję.
Kolor: intensywnie czerwony, rubinowy.
Zapach: złożony, nuty przypraw i tabaki.
Smak: elegancki, harmonijny, długo utrzymujący się w ustach.
Łączenie z potrawami: dania strukturalne na bazie mięs, wino do medytacji także po posiłku.
Należy otworzyć butelkę na kilka godzin przez podaniem.
Temperatura serwowania: 18°/20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Wino konfekcjonowane w bardzo praktycznym opakowaniu kartonowym, typu Bag in Box o pojemności 10 litrów. Nadaje się do spożycia w ciągu 6 miesięcy od jego otwarcia a praktyczny zaworek pozwala na swobodne dozowanie wina i zabezpiecza przed jego utlenieniem.
Kolor: czerwony rubinowy, jasny.
Zapach: winny, delikatne nuty owocowe.
Smak: wytrawny, wyrazisty.
Łączenie z potrawami: bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami, od przystawki po danie główne.
Temperatura serwowania: 18°C.
W upalne dni zaleca się lekko schładzać do 10°/12 °C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Barbera del Sannio. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Obecna w tym regionie od ponad dwóch wieków Barbera, kojarzona zazwyczaj z Piemontem, jest winem o zupełnie innym charakterze niż jej kuzynka z północy. Tutejsi winiarze z dumą podkreślają, że ich Barbera jest zdecydowanie lepsza - z całą pewnością warto jej spróbować, aby docenić i polubić to przyjemne i pachnące owocami wino.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
Zapach: owocowo-kwiatowy, nuty wiśni, płatków suszonej róży.
Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny.
Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie dobrze przyprawionych białych mięs.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.