Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 5
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 35
Produktów: 36
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 5
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Pośród czterech apelacji DOCG Apulii jedyna, zatwierdzona w roku 2011, należy właśnie do gatunku naturalnie słodkiego Primitivo, czyli „dolce naturale”. To niezwykłe wino powstaje wyłącznie w wyniku naturalnego procesu winifikacji - bardzo słodkie winogrona pozostają na drzewkach do połowy września, po czym są ręcznie zbierane i podsuszane w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach. W ten sposób koncentruje się wysoka zawartość cukru ( 50g/l), wino pięknie pachnie dojrzałymi owocami, w smaku zachwyca naturalną, niemęczącą słodyczą.
Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami fioletowymi.
Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, owoców leśnych, czarnej porzeczki.
Smak: miękki, świeży, delikatnie miodowy z odrobiną eleganckiej taniczności.
Łączenie z potrawami: wino do medytacji, równie doskonałe jako dodatek do kruchych ciast i ciasteczek z dodatkami migdałów.
Temperatura serwowania: 14°/16°C.
Zawartość alkoholu: 14+3,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów sardyńskich Vernacci i Vermentino. Niezwykle eleganckie i oryginalne wino, poddane fermentacji w małych beczkach z dębu francuskiego. Pochodzi ze strefy Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso, w północno zachodniej części wyspy. "Terresinis" czyli odniesienie do terytorium malowniczego Półwyspu Sinis. Sardynia kojarzona zazwyczaj z Vermentino akurat w tej strefie ma do zaoferowania równie dobrą a mniej znaną Vernaccię. Delikatna a zarazem ładnie zbudowana, aromatyczna i bogata w smaku. Wino, które z pewnością zadowoli zwolenników win białych.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: aromatyczny, nuty dojrzałego ananasa i melona, delikatna nuta wanilii.
Smak: pełny, miękki, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, do białych mięs w sosach.
Temperatura serwowania: 12°/14°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu Negroamaro z niewielkim dodatkiem Merlot. Pochodzi ze strefy Salento, z winnic usytuowanych w okolicach Lecce. Odrobina Merlot sprawia, że wino to cechuje się przyjemną miękkością z duża koncentracją owocu Negroamaro. Wino niestarzone w drewnie.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy.
Zapach: świeży, winny, nuty jagód, lukrecji, wanilii i kawy.
Smak: ciepły, miękki, okrągły.
Łączenie z potrawami: doskonałe do pierożków ravioli z mięsem, do żeberek z grilla, do pieczeni z jagnięciny.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, z prowincji Benevento, o nazwie Falanghina . Wino o wdzięcznej nazwie i bardzo dobrym potencjale aromatyczno - smakowym. Tak jak i inne lokalne białe gatunki winogron regionu Kampanii, Falanghina daje ładnie zbudowane wino. Nie jest kwasowa ale przyjemnie rześka i długo utrzymująca się w ustach, zachęca do sięgnięcia po kolejny kieliszek szczególnie w towarzystwie rybi i owoców morza.
Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
Zapach: przyjemnie owocowy, nuty brzoskwini i ananasa.
Smak: wytrawny, rześki, wyrazisty.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, szczególnie „pesce all’acqua pazza” – ryba z pieca z dodatkiem pomidorków koktajlowych i aromatycznych przypraw, także do białych mięs w sosach.
Temperatura serwowania: 11°/12°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Nasz partner z okolic Modeny postanowił niedawno zainwestować w uprawy biologiczne. W efekcie wielu starań i nakładu pracy powstało nowe Lambrusco z sympatyczną etykietą, opracowaną przez dzieci i o nazwie Passione – Pasja. Bez niej nie byłoby certyfikatu dla upraw biologicznych i tego jakże starannie opracowanego wina. Główną zaletą win biologicznych jest to, że na winnicach z których się wywodzą nie stosuje się chemicznych i syntetycznych dodatków oraz środków ochrony a zawartość dwutlenku siarki w winie jest bardzo niewielka.
Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
Zapach: winny, intensywny, nuty dojrzałych owoców leśnych.
Smak: pełny, przyjemny, rześki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin oraz mięs, szczególnie tłustych.
Temperatura serwowania: 10°C.
Zawartość alkoholu: 10,5%.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Anfora to główne wino w gamie Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Charakterystyczna butelka nieodzownie łączy się tym wielkim białym winem. Przyjęła się w latach 50-tych dwudziestego wieku, w wyniku krajowego konkursu , aby podkreślić oryginalność Verdicchio.
Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
Smak: wytrawny,świeży,mineralny, zrównoważony.
Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
Temperatura serwowania: 12°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepów autochtonicznych toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano Toscano. Jest to gatunek wina Chianti ze strefy Colli Senesi – Wzgórza Sieneńskie, obejmujące prowincję Sieny. Połączenie pięciu szczepów stanowi klasyczną recepturę wina Chianti. Dzięki dodatkowi białych winogron Malvasii i Trebbiano powstaje wino delikatne, z lekką kwiatową nutą. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw, jest to wino do picia do posiłku na co dzień.
Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
Zapach: winny, z nutą kwiatu fiołka.
Smak: harmonijny, okrągły.
Łączenie z potrawami: od przystawki po danie główne, za wyjątkiem ryb.
Temperatura serwowania: 16°/18ºC.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Najdoskonalsze wino pochodzące z Valtelliny, z gatunku Sfursat, z wł. wzmocnione , ponieważ charakteryzuje się wspaniałą głębią i mocą. Cechy te zawdzięcza specjalnej technice podsuszania winogron w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach, gdzie winogrona pozostają aż do grudnia po wendemii.Dzięki temu koncentrują w sobie maksimum cukru i aromatów. To naprawdę doskonałe wino leżakuje prawie dwa lata w dużych beczkach z dębu francuskiego a następnie w butelce. Sfursat jest winem na specjalne okazje, doskonale łączy się z jagnięciną.
Kolor: bordowy, głęboki.
Zapach: intensywny, przyprawowy, nuty kawy, kakao, prażonego orzecha, suszonych winogron.
Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny, jagnięciny, serów sezonowanych.
Temperatura serwowania: 18°/20°C.
Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem i serwować w dużych kieliszkach.
Zawartość alkoholu:14%
Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia trzech autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Rondinella i Molinara W taki oto sposób powstaje jedno z najbardziej popularnych win tego regionu, zwane Bardolino. Nazwa brzmi tak samo jak miasteczko położone nad Jeziorem Garda, wokół którego rozciąga się klasyczna strefa tego wina. Bardolino z linii Ca Vegar nie leżakuje w drewnie, zgodnie z tradycyjną metodą produkcji tego wina. Jest to wino młode i lekkie, przyjemnie owocowe. Dobrze komponuje się z większością potraw i jest winem typowo do posiłku.
Kolor: czerwony, rubinowy.
Zapach: delikatny, nuty owocowo - kwiatowe, czereśni i fiołka.
Smak: przyjemnie wytrawny, świeży.
Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs i warzyw.
Temperatura serwowania: 16°/18°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
Zawartość alkoholu: 14%.