Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Marche - region Włoch położony wzdłuż wybrzeża Morza Adriatyckiego, graniczący od północy z Republiką San Marino i Toskanią a od południa z Lazio, Umbrią i Abruzzo. Jego powierzchnia wynosi 9 693 km2 i w większości są to tereny pagórkowate, aż 31% zajmują góry. Pasmo Gór Sybillińskich sięga ponad dwóch tysięcy metrów, ciekawostkę górzystego regionu Marche stanowią natomiast groty. Najsłynniejsze i najpiękniejsze z nich to Groty Frasassi, zbudowane z wapnia. W zależności od wysokości terenu i bliskości morza klimat Marche zmienia się od śródziemnomorskiego po kontynentalny jednakowoż z bardzo dużą ilością słońca. Między innymi dlatego winorośl króluje tu od tysiącleci a aktualny obszar obsadzony winnicami wynosi prawie dziewiętnaście tysięcy hektarów. Większość upraw to gatunki białe ze słynnym Verdicchio. Pierwszymi kolonizatorami i propagatorami winorośli byli na tych terenach Grecy, potem Etruskowie. Za czasów panowania Cesarstwa Rzymskiego wina z Marche były znane, szczególnie te z okolic Ankony i Ascoli Piceno. Z biegiem czasu, przez wieki średnie doskonalono metody uprawy. Z dokumentów archiwalnych ministerstwa rolnictwa z XIX wieku wynika, że obok wspomnianego już Verdicchio uprawiano Trebbiano, Albanę, Biancame, Trebianello oraz czerwone Sangiovese, Vernaccię czy Lacrimę. Wszystkie te odmiany są obecne w regionie do dnia dzisiejszego wraz z popularnym Montepulciano.5 win sklasyfikowano jako DOCG, wśród których Verdicchio ze strefy Jesi i Matelica w wersji Riserva, Vernaccia di Serrapetronna - czarna Vernaccia z okolic Maceraty oraz wina Offida i Conero. Pozostałe wina z Marche należą do 15 różnych apelacji DOC.

Wracając do Verdicchio - wino to jest rzeczywiście niezwykłe. Rodzaj podłoża, ekspozycja na słońce, oddziaływanie wiatru i deszczu powodują, że wino to nabywa swoistej osobowości w zależności od strefy w której rodzi się i rośnie winorośl. Niewiele białych win może dać Riservę, a właśnie w przypadku Verdicchio jeżeli rocznik na to pozwala, powstają wielkie białe wina, będące stanie zadziwić bogactwem aromatów i strukturą nawet po wielu latach.

Mniej znane ale godne uwagi białe wina to Pecorino, Bianchello del Metauro czy Passerina. Wśród czerwonych króluje Montepulciano wraz z Sangiovese. Etykieta z nazwą Rosso Conero to udane połączenie tych dwóch gatunków.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po: