Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Sycylia (Sicilia) - największa wyspa Morza Śródziemnego wraz z archipelagiem Wysp Eolijskich, Liparyjskich i Pelagijskich oraz z wyspami Pantelleria i Ustica. 64% terenów wyspy stanowią pagórki, 24% to góry i reszta to płaskowyż. Najwyższy szczyt górski wznosi się na wysokość 3 340 m n.p.m i jest to masyw wulkaniczny Etny na wschodniej stronie wyspy, podobnie jak pasmo Apenin, ciągnących się od sąsiedniej Kalabrii. Zachodnia oraz środkowa część Sycylii to malowniczy krajobraz pagórkowaty z równie pięknymi wybrzeżami. Uprawa winorośli na wyspie koncentruje się głównie po stronie zachodniej, w prowincjach Trapani i Palermo, na południu w okolicach Ragusy, Agrigento i Syrakuz oraz na wschodzie, wokół Etny. Istnieją 23 apelacje DOC i jedna DOCG - Cerasuolo di Vittoria, czerwone wino ze szczepów Nero di Avola i Frappato.

Historia wina na Sycylii liczy tysiące lat i podobnie jak historia tej części Włoch, skomplikowana i zmienna, przechodziła swoje fazy wzrostu i stagnacji .W Średniowieczu wino z Sycylii wędrowało do Rzymu, Toskanii i Ligurii, w dziewiętnastym wieku zaopatrywali się w nie Francuzi, sprzedając je dalej w całej Europie. Wyspa od zawsze należała do czołówki producentów wina we Włoszech z produkcją roczną na poziomie kilku milionów hektolitrów. Były to głównie tak zwane vini da taglio czyli łączone z innymi winami oraz wina przeznaczone do destylacji. Jednak w ostatnich latach jakość win z Sycylii uległa znacznej poprawie. Unowocześniono metody produkcji, wprowadzono nowe gatunki międzynarodowe powracając jednocześnie do lokalnych szczepów, podnosząc ich walory jakościowe. Zaczęto je ponownie doceniać i propagować - Grillo, Catarratto, Carricante, Inzolia to delikatne i rześkie wina białe, Nero di Avola, Frappato, Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio to niektóre gatunki czerwone, które w zależności od strefy dają niepowtarzalne wina.

Producenci w regionie

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po: